Felhívás!

Gheorghiţă: a booster dózis 90 százalékra növeli az omikron súlyos formáival szembeni védelmet

Gheorghiţă: a booster dózis 90 százalékra növeli az omikron súlyos formáival szembeni védelmet Románia

A koronavírus elleni oltás harmadik, úgynevezett booster dózisa 60 százalékra növeli a megfertőződéssel és 90 százalékra a Covid-19 kórházi kezelést igénylő súlyos formáival, illetve a fertőzés okozta halálozással szembeni védelmet – nyilatkozta csütörtökön Valeriu Gheorghiţă.

A romániai oltási kampány koordinátora frissen közzétett tanulmányokra hivatkozva rámutatott, a teljeskörű oltás 30 százalékos hatékonysággal akadályozza meg az omikron-variánssal való megfertőződést és mintegy 50 százalékkal a kórházi kezelést igénylő megbetegedést és a halálozást.

A harmadik oltási dózis 60 százalékra emeli a megfertőződés megakadályozásának és mintegy 90 százalékra a súlyos megbetegedés megakadályozásának hatékonyságát. Ez a szintű védelem a harmadik adag beadásától számított három hónapon át tartott, és csak utána kezd el enyhén csökkenni – magyarázta a szakember. 

A 12 éven felüli lakosság 47,5%-a van beoltva

Az oltásra jogosult, azaz a 12 éven felüli lakosság körében 47,5 százalékos az átoltottság – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Az oltási kampány kezdetétől mostanáig több mint 8.037.000 személy kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt, 18 éven feletti rezidens lakosság körében 49,81 százalékos az első dózissal való átoltottság. Az oltásra jelenleg jogosult, 12 éven felüliek körében ez az arány 47,5 százalékos. Az oltásra jogosult rezidens lakosság száma jelenleg 16.900.000 személy. Románia összlakosságához – körülbelül 19,3 millió személy – mérten az átoltottság 41,64%-os – számolt be sajtótájékoztatóján az oltásparancsnok.

Gheorghiţă szerint az 50 és 59 év közöttiek körében a legmagasabb (56 százalékos) az átoltottság.

A 12 és 19 év közötti korosztály tagjai közül 464.000-en vannak beoltva legalább egy dózissal, ez azt jelenti, hogy a 12 és 15 éveseknek 16,7%-a, a 16-19 éveseknek 40%-a van beoltva – mondta még az oltáskampány vezetője.

Eddig 2841, öt és tizenegy év közötti gyermek beoltását ütemezték be

Január 13-a és 20-a között 2841, öt és tizenegy év közötti gyermek beoltását ütemezték be az országos előjegyzési platformon – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă arról tájékoztatott, hogy 220 oltópontban lehet beoltani az 5-11 év közötti kiskorúakat, és még 21-et lehet működésbe helyezni, ha igény van rá.

Az 5-11 évesek beoltása január 26-án kezdődik.

A gyerekek beoltására alkalmas 114 ezer adag vakcina január 25-én érkezik az országba.

Az oltás jelenti a megoldást a Covid-19 súlyos lefolyásának elkerülésére

Továbbra is az oltás nyújtja a legbiztosabb védelmet a Covid-19 súlyos lefolyása és a fertőzés okozta halálozás ellen – hangsúlyozta csütörtökön Raed Arafat.

A katasztrófavédelem vezetője egy sajtótájékoztatón rámutatott, az elmúlt 24 órában koronavírusban elhunyt fiatal személyek egyike sem volt beoltva. Hozzátette, az intenzív osztályon elhunytak nagy többsége oltatlan.

“Továbbra is az oltás jelenti a megoldást a betegség súlyos lefolyása, a kórházba kerülés, az intenzív osztályra kerülés és főleg a fertőzés okozta halálozás elkerülésére” – nyomatékosította. 

A 24 óra alatt végzett koronavírustesztek 24,20%-a lett pozitív

A 24 óra alatt elvégzett koronavírustesztek 24,20 százaléka pozitív lett – jelentette ki a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a pozitív tesztek aránya napról napra nő, azonban a fertőzés nyomán kórházba kerülő és intenzív terápiára szoruló páciensek számának növekedési üteme lassúbb. Ez azzal magyarázható, hogy az omikron-variáns kisebb számban idéz elő súlyos lefolyású betegséget – mondta.

Egy hét alatt százzal emelkedett az intenzív osztályon kezelt betegek száma: míg január 13-án 441 páciens szorult intenzív terápiás ellátásra, csütörtökön már 547 – mutatott még rá Arafat.

Ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra

A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre – jelentette ki Raed Arafat.

Kedden tanúi voltunk az esetszámok megduplázódásának, 8000-ről 16.000-re nőtt az új fertőzések száma, majd az ezt követő két napon néhány százzal, ezerrel emelkedett az esetek száma. Ez azt mutatja, hogy egyre többen fertőződnek meg, nem stabilizálódott még a helyzet, nem értük el a platót, és akár még gyorsabb ütemű növekedésre is számíthatunk. Ha az esetek száma nagyon nagy lesz, komolyabb nyomás nehezedhet az egészségügyre is – fogalmazott Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Ennek a helyzetnek az elkerülése érdekében minden intézkedést meg kell tenni a fertőzések megelőzésére és korlátozására. A fertőzés tüneteit mutató személyek minél korábban teszteljék magukat, és addig is maradjanak otthon, ne menjenek munkába, ne használják a tömegközlekedési eszközöket – tette hozzá a DSU vezetője.

Jelenleg nem lehet szó a korlátozó intézkedések feloldásáról

Jelenleg nincs és nem is lehet szó a COVID-19 terjedését fékezni hivatott intézkedések feloldásáról, sőt, továbbra is nagy óvatosságra és figyelemre van szükség, mivel a fertőzések száma még nem tetőzött, és nem tudni azt sem, milyen hatásai lesznek még a növekedésnek – jelentette ki a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője.

Raed Arafat hangsúlyozta, azok az európai országok, amelyek a korlátozások részleges vagy teljes feloldásáról döntöttek, a koronavírus-pandémia egy másik szakaszában vannak, a napi több százezer megbetegedést előidéző hullám náluk már lecsengett, csökkentek az esetszámok. Romániában pedig most vannak felfutóban, nem lehet szó a korlátozások feloldásáról, hazánkban egyébként is sokkal lazábbak ezek a megszorítások, mint sok más, teljes zárlatot elrendelő országban – érvelt a belügyi államtitkár.

Nyomatékosította azonban, hogy szigorítani sem akarnak a korlátozásokon.

Arafat szerint ugyanakkor továbbra is szükség van arra az intézkedésre, amely értelmében bizonyos intézményekbe, gazdasági egységekbe csak Covid-igazolvánnyal lehet belépni.

A Covid-betegeknek fenntartott kórházi ágyak 22%-a foglalt

A Covid-betegeknek országos szinten fenntartott kórházi ágyak 22%-a foglalt jelenleg, és megyénként 5% és 41% között mozog a kihasználtság, így az iskolák jövő héten folytathatják a fizikai jelenléttel zajló oktatást – jelentette ki csütörtökön Amalia Şerban, az egészségügyi minisztérium képviselője.

A szaktárca egészségügyi, sürgősségi és közegészségügyi igazgatóságának vezetője arról is beszámolt sajtótájékoztatóján, hogy ez idáig a háziorvosok egyharmada kötött szerződést az egészségbiztosító pénztárakkal Covid-tesztek elvégzésére.

Ugyanakkor 140, a koronavírussal fertőzött személyek állapotának felmérését szolgáló járóbeteg-központ megnyitására is aláírták már a szerződést, és ezek rövid időn belül elkezdhetik tevékenységüket. Jövő hétre valószínűleg mind a 230 ilyen központ megnyitja kapuját – tette hozzá Şerban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.