Felhívás!

Források: hatósági felügyelet alá helyezték Laura Codruța Kövesit

Források: hatósági felügyelet alá helyezték Laura Codruța Kövesit Románia

Hatósági felügyelet alá helyezték egy ellene indított bűnvádi eljárás keretében Laura Codruța Kövesit, megtiltva számára az ország elhagyását – jelentették ügyészségi értesüléseikre hivatkozva csütörtökön a hírügynökségek.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét gyanúsítottként hallgatták ki csütörtökön a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségen (SIIJ). Távozásakor Kövesi nem erősítette meg a hatósági felügyelet elrendeléséről szóló médiaértesülést, csak annyit közölt: megtiltották számára, hogy ügyéről a sajtóval kommunikáljon.

Kövesi megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését. Úgy vélte, azok terjesztenek valótlanságokat róla, akiket zavart a DNA tevékenysége, akik háborítatlanul szeretnének lopni Romániában és akiknek az az érdekük, hogy az ügyészek csak tyúktolvajokkal foglalkozzanak.

A SIIJ februárban hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást Kövesi ellen egy korrupcióváddal bíróság elé állított volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján. Március elején a SIIJ azt közölte Kövesivel, hogy újabb ügyben vált gyanúsítottá, amelyben a DNA ploiești-i részlegének ügyészeit vádolják túlkapásokkal és bizonyítékok hamisításával.

Kövesi ellen több fegyelmi eljárást is kezdeményezett a bírák és ügyészek tevékenységét ellenőrző Igazságszolgáltatási Felügyelet: két ilyen fegyelmi ügyben hétfőn jogerősen felmentette Kövesit a legfelsőbb bíróság.

Az Európai Parlament (EP) március elején a versenyben maradt három jelölt közül Kövesit választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. A bukaresti kormány viszont hevesen kampányol a román jelölt kinevezése ellen, arra hivatkozva, hogy Kövesi mandátuma idején a több száz román politikust rács mögé küldő DNA visszaéléseket követett el, a román igazságügyi miniszter pedig emiatt kezdeményezte és érte el Kövesi felmentését.

A leendő európai főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel várhatóan áprilisban fogják kinevezni.

FRISSÍTÉS: Kövesi fellebbezett

Megfellebbezte a legfelsőbb bíróságon Laura Codruţa Kövesi az ellene foganatosított hatósági felügyeletet. A bíróság egyelőre nem tűzte ki a volt DNA-főügyész fellebbezése elbírálásának időpontját.

Kövesi péntek reggel megjelent a bukaresti rendőrség 18-as kapitányságán az ellene foganatosított hatósági felügyelet kapcsán.

A rá várakozó újságírók azt kérdezték tőle, megalázónak érzi-e a helyzetét. “24 éve látom el ügyészi feladatkörömet. Olyan ügyész vagyok, aki szakmai tevékenységem során bebizonyítottam, hogy hatékonyan harcoltam a korrupció ellen, és olyan ügyész vagyok, akinek sikerült félelmet keltenie azokban, akik zavartalanul szeretnének lopni Romániában” – felelte Kövesi.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.