Felhívás!

Források: a PNL elvenné az RMDSZ-től a fejlesztési minisztériumot

Források: a PNL elvenné az RMDSZ-től a fejlesztési minisztériumot Románia

Konfliktus alakult ki a PSD, a PNL  és az RMDSZ közötti kormányalakítási tárgyalásokon. A liberálisok maguknak akarják a fejlesztési minisztériumot, amelyet az RMDSZ-nek osztottak ki, erre válaszul, Kelemen Hunor szövetségi elnök a koalíció felbontásával fenyegetőzött – mondták hivatalos források a Digi24-nek.

Az új kormány tárcáiról tárgyaló PNL-vezetők elégedetlenek, hogy nem kapnak egyetlen nagy költségvetésű minisztériumot sem, mert a PSD a pénzügyminisztériumra és a szállításügyi tárcára is igényt tart. Ezért a PNL az RMDSZ tárcáit szemelte ki magának, ami akár a koalíció felbomlásához is vezethet.

Marcel Ciolacu a tárgyalások során állítólag azt mondta, hogy az RMDSZ nélkül a PSD nem vesz részt a kormányban.

A PSD és a PNL rendelkezik a kormány beiktatásához szükséges parlamenti többséggel, az alkotmány módosításához azonban már nem lenne elég szavaztuk.

A három párt vezetői pénteken a leendő kormány minisztériumainak elosztásáról tárgyaltak. Az RMDSZ-nek kiosztott tárcák körüli botrányt követően a tárgyalások megrekedtek, és szünetet rendeltek el.

Ciucă: fel fogjuk oldani a helyzetet

A PNL miniszterelnök-jelöltje, Nicolae Ciucă a parlamentből távozva kijelentette, fel fogják oldani a helyzetet.

“Minden egyes minisztérium nagyon fontos, és egyáltalán nincs szó arról, hogy valamelyik párt kilépne a koalícióból. Vannak tárgyalási technikák, és mindenki tárgyal dolgokról. A PSD, az RMDSZ és a kisebbségek nélkül mi sem akarunk koalícióra lépni. Feloldjuk ezt a helyzetet” – mondta Ciucă.

A PNL vezetői visszaléptek a tárgyalásoktól, és gyűlést hívtak össze a párt székházában.

Ciolacu: ha az RMDSZ kilép, a PSD is távozik

Marcel Ciolacu szerint a tárgyalások “normálisak”, és a politikai tárgyalásoknak vasárnapig le kell zárulniuk. A minisztériumok felosztása körüli botrány kapcsán azt mondta, hogy “ha az RMDSZ kilép, a PSD is kilép” a koalícióból.

“Véglegesítettük a politikai megállapodást, és vasárnapra minden politikai tárgyalást lezárunk, hogy betarthassuk a szavunkat, és csütörtökön kormányt alakíthassunk. Néhány tárgyalás normális, szeretném biztosítani a románokat, hogy csütörtökön kormányunk lesz. (…) Ezzel a koalícióval indultunk. Ezt a koalíciót a PSD, a PNL, az RMDSZ és a kisebbségek alkotják. Nincs más megbízatásom a párttól. Logikusan ez azt jelenti, hogy nincs mandátumom egy PSD-PNL kormányra. Ha az RMDSZ kilép, automatikusan a PSD is távozik. A PSD-nek még nincs minisztériuma. Várunk, ezért folytatunk tárgyalásokat. A PSD mindenképpen akarja a szállításügyi minisztériumot” – mondta Marcel Ciolacu.

Kelemen: az RMDSZ nem lehet dísznek a koalícióban

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a parlamentből való távozásakor kijelentette, hogy az RMDSZ nem fogadja el a PNL által támasztott feltételeket. “Nem lehet, hogy az RMDSZ dísznek legyen a koalícióban, hogy térdig letolt gatyával üljünk és minden hónapban várjuk a postást” – fogalmazott Kelemen.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy az RMDSZ semmilyen körülmények között nem akar lemondani a fejlesztési minisztériumról, Kelemen Hunor azt válaszolta: “Jelenleg ez az állítás meglehetősen igaz”.

“Nem szabotál minket senki, rendkívül tisztességesek voltunk. Túl kell lépnünk a tárgyalási szakaszon. Lesz kormányunk. Nélkülünk is lehet többséget kialakítani, ez nem számtani, hanem politikai kérdés. Ez a döntés, hogy legyen kormány” – mondta az RMDSZ elnöke.

Cîţu: én lennék az utolsó, aki azt mondaná, hogy az RMDSZ lépjen ki a kormányból

Florin Cîțu azt nyilatkozta, nem szeretné, hogy az RMDSZ kilépjen a kormányból. A PNL elnöke azt mondta, alakulata a pénzügy- és az igazságügyi miniszteri tisztségre tart igényt.

“Ilyenek a tárgyalások. Mindig vannak nehéz pillanatok” – mondta Cîţu.

A PNL elnöke ugyanakkor cáfolta azt az információt, miszerint már nem akarná, hogy az RMDSZ is a koalíció tagja legyen.

“Ez ostobaság. Épp ellenkezőleg: ők végig mellettem álltak. Én lennék az utolsó, aki azt mondaná, hogy lépjenek ki a kormányból” – reagált.

Szombaton is folytatódnak a tárgyalások

A PNL első alelnöke, Lucian Bode péntek este azt nyilatkozta az Antena 3 televíziónak, hogy szombaton 14 órától ülnek össze ismét tárgyalni. A tervek szerint véglegesítik a kormányprogramot és a koalíciót alkotó pártok közötti politikai megállapodást is. Utóbbi dokumentumban lefektetik a koalíció működésének alapelveit, pontosan leszögezik a miniszterelnök-csere dátumát, megszabják, hogy hány minisztériumot kapnak az egyes alakulatok, és azt is, hogy miként rendezik majd a koalíción belüli esetleges nézeteltéréseket.

Bode úgy véli, mindegyik pártnak mérlegelnie kell a tárgyalások során, hogy mit nyerhet és mit veszíthet, és rugalmasabbnak kell lennie követelései tekintetében. A liberálisok első alelnöke nem tartja helyesnek, hogy a pártok a miniszteri tisztségek várományosainak függvényében válasszanak maguknak

(Digi24/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások