Felhívás!

Florin Cîţu ellenzi a szolidaritási adó bevezetését

Florin Cîţu ellenzi a szolidaritási adó bevezetését Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ellenzi a multinacionális vállalatok pótlólagos megadóztatását.

Florin Cîţu erről a koalíció vezetőinek szerdai ülése előtt nyilatkozott a sajtónak a szenátusban. Kifejtette: a pótlólagos adó kivetésével éppen azokat a vállalatokat büntetné az állam, amelyek tavaly, a gazdaság leállásakor pénzt előlegeztek meg a kormánynak, hogy legyen miből kifizetni a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket.

A szenátus elnöke hozzátette: nem világos számára, hogy mire fordítaná a kormány a pótlólagos adóból bevételezett összegeket, és az sem, hogy most kellene meghozni egy ilyen intézkedést. Hangsúlyozta, hogy erről a koalíció konzultálni fog az üzleti szféra képviselőivel, akiknek részéről nyitottságra számít. “Sok mindent meg lehet oldani, de előbb tárgyalni kell azokkal, akiket büntetni készülsz” – jelentette ki.

Hétfőn vitatja meg a koalíció a jövő évi költségvetés tervezetének első változatát

A PNL elnöke szerint a pénzügyminiszter hétfőn ismerteti a koalícióval a jövő évi költségvetés tervezetét.

Florin Cîţu elmondta, a büdzsé tervezete még nem készült el, és nem is látja értelmét a sietségnek, mert kidolgozása alapos munkát igényel. Hozzátette, hogy a koalíció hétfőn fogja megismerni a tervezet első változatát.

A pártelnök közölte azt is, hogy a PNL nem ellenez egyetlen olyan intézkedést sem, amelyik nem veszélyezteti a deficitcél tarthatóságát.

Arra a kérdésre, hogy számításai szerint mikor fognak a liberálisok és a szociáldemokraták megállapodni a koalíció napirendjén lévő vitás kérdésekben, Cîţu kijelentette: “amikor mindkét párt úgy érzi, hogy sikerült megtalálni az optimális megoldást”. Hozzátette, a koalíciót nem sürgeti az idő, a kormány működik, “a többi pedig politikai egyeztetések kérdése”.

A megyei tanácselnökével megegyező pártból fogják kinevezni a prefektusokat

A koalícióban megállapodás született arról, hogy a prefektusokat ugyanabból a pártból fogják kinevezni, amelyikhez a megyei tanácselnök is tartozik. A bukaresti prefektus szociáldemokrata párti lesz – közölte Florin Cîţu.

A PNL elnöke elmondta, a prefektusok kinevezésekor “lehet egy-két kivétel, de ez lesz az alapszabály”. Közlése szerint a koalícióban több mint 140, politikai alapú kinevezéssel betöltött tisztségen osztozkodnak, és ha egy párt valamelyik megyében elveszti a prefektusi széket, akkor más poszttal fogják kompenzálni.

A PNL elnöke egyelőre nem kívánt nyilatkozni az esetleges kivételekről.

Azt is elmondta, Bukarestben PSD-s, Kolozs megyében PNL-s prefektus lesz.

Megállapodtak az országos helyreállítási tervre vonatkozó kormányrendelet végleges formájáról

A PNL elnöke közölte, megállapodtak a koalíció tagjai az országos helyreállítási tervre vonatkozó kormányrendelet végleges formájáról.

Cîţu azt mondta, a PNRR végleges formája lehetőséget biztosít majd a regionális fejlesztési ügynökségek bevonására bizonyos ágazatokban, például az oktatási, egészségügyi és szociális reformmal kapcsolatos projektek esetében.

Cîţu hozzátette, pénteken újabb ülésre kerül sor, és hétfőn a költségvetési tervezetről tárgyalnak majd a koalícióban részt vevő pártok döntéshozói.

Sürgeti a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvény elfogadását

A PNL elnöke reményét fejezte ki, hogy Alexandru Rafila egészségügyi miniszter mielőbb ismertetni fogja a koalícióval a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló új törvénytervezetet.

Florin Cîţu a szenátusban a sajtónak elmondta, véleménye szerint az új tervezet kidolgozása csak késleltetni fogja a Covid-igazolvány bevezetését. “Remélem, hogy tévedek, és az új jogszabályt azonnal elfogadja a parlament” – jegyezte meg.

A politikus emlékeztetett arra, hogy amikor az általa vezetett kormány benyújtotta a parlamentbe a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvény tervezetét, megugrott az oltakozók száma, és meghaladta a 7 milliót azoknak a száma, akik a vakcina legalább első adagját megkapták. Ám miután a szenátus a Szociáldemokrata Párt ellenkezése miatt elutasította a jogszabályt, csökkent az oktakozási kedv.

“Remélem, hogy a miniszter mielőbb bemutatja a tervezetet, és nem a késleltetés szándéka vezérli” – jelentette ki Florin Cîţu. Hozzátette, szerette volna, ha a törvényt már most hatályban lenne.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.