Felhívás!

Fizetésemelést követelnek a tanügyi szakszervezetek

Fizetésemelést követelnek a tanügyi szakszervezetek Románia

A tanügyi szakszervezetek elégedetlenek a rendszer bérszínvonalával, amely a bértáblák alján van, ezért hétfőn több mint 160 ezer munkavállaló által aláírt petíciót nyújtottak be a kormánynak.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség hétfőn 163.813 oktatási dolgozó által aláírt petíciót nyújtott be a kormánynak.

Ezekkel az aláírásokkal a munkavállalók kifejezik elégedetlenségüket a rendszer bérszínvonalával kapcsolatban, amely a bértáblák alsó negyedében van.

“Ezek a petíciók az oktatásban dolgozók Mikulás-ajándéka a román kormánynak. Azért választottuk ezt a napot, hogy megkongassuk a vészharangot a nem motiváló bérezés miatt, amely a szakképzett munkaerő elvándorlásához és a tanári kar elöregedéséhez vezetett, ami a tanári pályát nem teszi vonzóvá a hivatástudattal rendelkező fiatalok számára” – mondják a szakszervezetisek.

Követelik a fizetések mielőbbi emelését és a 2017/153-as számú kerettörvény 2022. január 1-jétől kezdődő teljes körű alkalmazását valamennyi tanügyi alkalmazottra, továbbá kérik, hogy az oktatási alkalmazottak bértábláinak megállapításakor alapelv legyen, hogy a kezdő pedagógus fizetése a román államelnök fizetésének egynegyede legyen.

A három szakszervezeti szövetség úgy véli, hogy itt az ideje, hogy az oktatás valódi prioritássá váljon az egész politikai osztály számára, és ez a prioritás mindenekelőtt a 2022-es állami költségvetési törvényben az oktatásra szánt GDP-arányos összegben tükröződjön.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások