Hirdetés
Hirdetés

Fifor szerint liberális törvényhozók is fognak a bizalmatlansági indítvány ellen szavazni

Fifor szerint liberális törvényhozók is fognak a bizalmatlansági indítvány ellen szavazni Románia

Mihai Fifor, a Szociáldemokrata Párt főtitkára szerint egyes liberális párti törvényhozók a bizalmatlansági indítvány ellen fognak szavazni, mert Klaus Johannis államfő a jelenlegi kormánnyal szembeni ellenállásra alapozza választási kampányát.

Hirdetés
Hirdetés

Fifor szerdán a Facebookon fejtette ki véleményét, miszerint a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselői között is lesz olyan, aki a bizalmatlansági indítvány ellen szavaz, ugyanis Johannisnak előnyösebb, ha Viorica Dăncilă PSD-elnökkel kerül a második fordulóba, és így magáénak tudhatja majd az összes PSD-ellenes szavazatot. “Johannis kampánya a kormánnyal való szembenállásra épül, nem a kormány bukására!” – írja Fifor, hozzátéve ugyanakkor, hogy a PNL nem számol azzal: napról napra nő a Johannis-ellenes szavazatok száma, és ez ki fog derülni a második fordulóban.

A kormánypárt főtitkára szerint ugyanakkor egyetlen ellenzéki párt sem akar valójában hatalomra kerülni jelenleg.

“Lehetetlen vállalkozás lenne, elérni a legnagyobb gazdasági fejlődést az EU-ban, 3% alá vinni a munkanélküliséget, 44%-kal növelni a nettó átlagkeresetet, 41%-kal a nettó minimálbért, 54%-kal emelni a nettó átlagnyugdíjat, és több mint 40%-kal növelni a románok vásárlóerejét. Bármelyik párt kerülne kormányra a PSD után, csak azt tudná bebizonyítani, mennyire gyenge a PSD-hez képest! És ezt senki nem engedheti meg magának a 2020-as parlamenti választások előtt!” – olvasható a bejegyzésben.

Fifor meggyőződésének ad hangot, hogy többen már ‘nem fogják elárulni’ a PSD-t, mert aki akarta, az már eddig megtette.

“Az ellenzék egyetlen alternatívája az előrehozott választások kieszközölése! Képzeljék csak magukat a helyükbe! Hogy szavaznák meg a bizalmatlansági indítványt, ami azzal a következménnyel járna, hogy megrövidítik saját törvényhozói mandátumukat?! Legyünk komolyak! A PNL a kudarcos bizalmatlansági indítványok bajnoka” – vélekedik a PSD főtitkára.

Visszatér a PSD-be két lemondott képviselő

Visszatér a Szociáldemokrata Pártba (PSD) Horia Nasra és Cornel Itu. A két Kolozs megyei képviselő nemrég még azt közölte az alsóház házbizottságával, hogy a Pro Románia keretében folytatja a munkát.

Horia Nasra Facebook-bejegyzésben jelentette be döntését szerda reggel. “A pártnak, amelyben felnőttem és ifjúkoromat töltöttem, szüksége van rám, és nekem kötelességem kollégáim és barátaim mellett maradni. Nem írtam alá a bizalmatlansági indítványt és nem fogom megszavazni azt, mint ahogyan kollégám, Cornel Itu sem. Baloldaliak voltunk, vagyunk és leszünk, és nem tudjuk megszavazni ezt a liberális képzelgést” – fogalmaz bejegyzésében Nasra.

Hozzáteszi, meggyőződése, hogy korrigálható a hiba, amely folytán új vezetőséget neveztek ki a PSD Kolozs megyei szervezetének élére – és ami miatt elhagyta az alakulatot -, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a két baloldali párt, a PSD és Pro Románia a jövőben együtt fog működni.

Victor Ponta, a Pro Románia elnöke szerint Horia Nasra és Cornel Itu nem tartoznak a bizalmatlansági indítványt aláíró 237 törvényhozó közé.

Ponta szerint Viorica Dăncilă ajánlhat ugyan egyes parlamenti képviselőknek tisztségeket, pénzt vagy azonnali előnyöket, cserében azonban az illetőnek méltóságával, önbecsülésével és a közössége iránti tisztelettel kell fizetnie. “A szóban forgó két képviselő nincs azon 237 között, akik aláírták a bizalmatlansági indítványt, de számított volna a szavazatuk” – fejtette ki Ponta a bejegyzésében.

Steriu: mind több olyan képviselő van, aki aláírta a bizalmatlansági indítványt, de nem fogja megszavazni

Mind több olyan törvényhozó van, aki aláírta ugyan a bizalmatlansági indítványt, de úgy döntött, hogy nem szavazza meg – jelentette ki szerdán Valeriu Steriu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője.

Meglátása szerint a képviselők ráébredtek, hogy milyen felelősséggel jár az ország fejlődése szempontjából megbuktatni a kormányt, és letettek szándékukról.

Azt mondta: csütörtökön sokkal kevesebb szavazat lesz a bizalmatlansági indítvány mellett, mint ahányan aláírták azt.

A szóvivő városi legendának nevezte a különböző képviselők meggyőzéséről szóló híreket és kifejtette: csütörtökön “mindenkinek ott lesz a két szavazógolyó a kezében és lelkiismerete szerint voksol: káoszba dönti az országot, vagy hagyja, hogy a kormánypárt végigvigye programját”.

Úgy fogalmazott: a szociáldemokraták körében “soha nem látott szolidaritás alakult ki”, az indítvány kapcsán.

Dăncilă: nem ígértem nekik semmit

Viorica Dăncilă kormányfő állítása szerint “nem ígért semmit” annak a két Kolozs megyei képviselőnek, akik szerdán bejelentették, hogy visszatérnek a Szociáldemokrata Pártba (PSD).

A miniszterelnök azt mondta, nem ígért nekik semmit, csak elbeszélgetett velük a választópolgárokkal és a párttal szembeni kötelezettségeikről.

“Azok, akik rájuk szavaztak, beléjük vetették a reményüket. (…) Nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, de Horia Nasra a Viorica Dăncilă vezette PSD-be tért vissza. Meglátjuk majd holnap, a bizalmatlansági indítvány vitáján” – fogalmazott a téma kapcsán a miniszterelnök.

PNL: bűncselekmény minden, pénzösszegre vagy tisztségre vonatkozó ígéret

Ioan Cristina liberális párti szenátor felszólította a Szociáldemokrata Párt (PSD) illetékeseit, hogy hagyjanak fel azzal, hogy illegális módszerekkel próbálnak rávenni parlamenti képviselőket a Dăncilă-kormány támogatására.

“Nyilvánosan figyelmeztetem a PSD illetékeseit, hogy bűncselekmény minden, pénzösszegre vagy tisztségre vonatkozó ígéret, amelyet a törvényhozóknak tesznek annak érdekében, hogy módosítsanak politikai választásukon. Következésképpen felszólítom őket, hogy tartózkodjanak azoktól a praktikáktól, amelyekhez már hozzászoktattak minket” – írja Ioan Cristina szerdai közleményében.

A Nemzeti Liberális Párt szenátora kijelenti ugyanakkor, hogy pártja továbbra is a törvényesség és jóérzés keretei között fog tárgyalásokat folytatni a bizalmatlansági indítvány támogatása érdekében.

“Minden parlamenti képviselőt nagyra fog értékelni a közvélemény, aki megszavazza ezt az indítványt” – vélekedik a szenátor.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük