Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Feszültséget okoz a koalícióban az oltási kampány „érzékeny” adatainak közlése

Feszültséget okoz a koalícióban az oltási kampány „érzékeny” adatainak közlése Románia

Nem tartja normálisnak Lucian Bode belügyminiszter, hogy a tárca alkalmazottainak koronavírus elleni oltásával kapcsolatos adatok nyilvánosak legyenek – írta szerdán az Adevărul című hírportál, az új koalíciós kormány egyes tagjai közötti politikai feszültségre utalva. Az Adevărul közben egy korrupcióellenes civil csoport lapját is idézi, amely a hivatalos regisztrációban elérhető oltóközpontokkal párhuzamosan zajló oltási kampányról cikkezett.

Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti sajtó napok óta azt találgatja: ki és miért panaszolta be a Florin Cîțu liberális kormányfőnél az USR-PLUS pártszövetség által jelölt Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, miután az általa vezetett tárca múlt hét végén közzétette a koronavírus-tesztelés és az oltáskampány – laboratóriumokra, illetve oltóközpontra lebontott – részletes adatait.

Cîțu tagadta, hogy feszültség lenne közte és az egészségügyi tárca vezetője között, azt azonban megerősítette, hogy a kormány ellenőrző testülete vizsgálja: törvényesen járt-e el a tárca és rendelkezett-e minden szükséges jóváhagyással, amikor a táblázatokat elérhetővé tette az interneten.

Voiculescu azzal érvelt, hogy a kormány elkötelezte magát az átláthatóság mellett, és nem lehetnek titkosak azok az adatok, amelyek a közpénzek felhasználását tükrözik. A miniszter szerint már rég közzé kellett volna tenni a tesztelésre vonatkozó adatokat, arra utalva, hogy az utóbbi hetekben – az időközben vesztegzár alá került – Temesvár és Kolozsvár polgármestere lázongani kezdett, amiért szerintük Romániában a sok tesztet végző térségeket „büntetik” szigorításokkal, azokat a megyéket pedig, ahol nagyon kevés tesztet végeznek, a járványügyi szigor enyhítésével „jutalmazzák”.

Az Adevărul által idézett belügyminiszter nyilatkozata és a katonaság képviselőinek megszólalásai azonban arra utaltak, hogy nem a tesztelési-, hanem az oltáskampány adatainak közzététele szült elégedetlenséget a nemzetbiztonsági szervek körében.

„Nem normális, hogy azokon a listákon nyilvánosságra hozzanak olyan címeket, amelyek a nemzetvédelmi, közrendvédelmi rendszerhez tartoznak. És úgy tudom: itt a titkosszolgálatok is érintettek. Bárki megnézheti, hogy x utca, y szám alatt az illető szervek 7, 8, 10 alkalmazottját oltották be. Ezek után bármi előfordulhat, hiszen nem mindenki a barátunk, bármikor jöhetnek, lefényképezhetik, lefilmezhetik… Nem tartom normálisnak ilyen adatok nyilvánosságra hozatalát” – idézte a lap a köztelevíziónak nyilatkozó Lucian Bode szavait.

Az Adevărul ugyanakkor felidézte, hogy a Buletin de București című lap kedden egy – a hivatalos előjegyzési portált kikerülő – „párhuzamos oltókampányról” cikkezett. Az utóbbi évek korrupcióellenes tüntetéseinek szervezésében szerepet vállaló Funky Citizens nevű civil szervezet által működtetett lap arra hívta fel figyelmet, hogy a bukaresti oltóközpontok több mint 75 százaléka nem jelenik meg a hivatalos RoVaccinare előjegyzési portálon: a felhasználók itt mindössze 11 bukaresti oltóközpontot látnak, amelyeknél szinte sosincs szabad időpont, míg az egészségügyi minisztérium által közzétett listában 48 bukaresti oltóközpont szerepel, többségüket azonban „zárt rendszerben” működtetik vagy „lefoglalta” a közegészségügyi intézet.

Az egészségügyi tárca által közzétett, de március 5-e óta már nem frissített adatokból a lap arra következtetett, hogy Bukarestben a március első napjaiban beoltottak alig egy harmada kapta meg a vakcinát a RoVaccinare portálon történt időpontfoglalás alapján, és kétszer annyi embert oltottak be „a párhuzamos kampány” keretében.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. március 11., 10:30
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Érzékeny lett a vállam egy napig. Feleségem a második adag után egy fél napot levert volt, rokonok közül volt akinek ízületi fájdalmai voltak, volt akinek hőemelkedése, másnak csak helyi fájdalom. Tessék, nem kussolok.