Felhívás!

Fényévnyire a vonatjáratok pontosságától

Fényévnyire a vonatjáratok pontosságától Románia

A Román Vasúttársaság (CFR) utasszállítási ügyosztályának (CFR Călători) központi hivatala statisztikai adatokat ismertetett a 2020. évre vonatkozóan.

Tavaly az Erdély és Románia területén közlekedő 378 ezer vonatjárat (amelyeket az állami társaság üzemeltet) összesen 4,7 évnyi késést halmozott. Átlagos számításokkal minden harmadik személyszállító vonat késett valamennyit a menetrendhez viszonyítva. Az egy vagy több állomásra, megállóhelyre késve érkező vonatok 30,08  százaléka 60 percnél kevesebbet késett, 1 százalék késése 60 perctől 120 percig terjedt, 0,42 százalék meghaladta a 120 percet is. A CFR központi vagy területi igazgatóságainál 4810 különféle petíciót iktattak, ezek 72,47 százaléka a járatokra, szerelvényekre, vagonokra, utazási körülményekre és a vasutas személyzet magatartására vonatkozó panasz volt. Az állami társaság által működtetett hálózatokon tavaly 282 vasúti baleset és 205 egyéb jellegű incidens történt. Összesen 162 vasúti baleset történt az átjáróknál, utak-vasutak kereszteződésénél, ez növekedést jelent a tavalyelőtti 139-hez viszonyítva. A Román Vasúttársaság a tavalyi évre különféle szempontok alapján 392 millió lejes veszteségre számított, ezzel szemben a nem végleges, így nem hivatalos veszteségi érték 119 millió lej, noha a koronavírus-járvány miatt alaposan megcsappant az utaslétszám. Tavaly augusztusban késtek a legtöbbet a romániai vonatjáratok, az összesített szám meghaladja a 227 ezer percet. A tavalyelőtt  augusztusi késések összege 352 525 perc volt. A jelentős késések miatt sok európai uniós államban az érintett utasok kártérítést követelhetnek, Románia viszont 2019-ben engedélyt kapott arra, hogy a 2007. évi 1371-es számú vasútforgalmi rendszabályt még ne alkalmazza teljességgel, ez az utolsó halasztási lehetőség, s valószínűleg 2024-től lesz kötelező. A rendszabály több időintervallumra osztja a vonatjáratok késését, a 120 percet meghaladó késés esetén a menetjegy árának 100 százalékát vissza kell fizetni az utasnak. Hatvan és kilencven perc közötti késés esetén a menetjegy árának a felét lehet visszakérni.  

A jelentés szövege kitér arra is, hogy tavaly a vasútvonalak s főleg állomások műszaki ellátmányában, szerkezetében 2,47 millió lejes kárt okoztak a lopások, rongálások. A kárérték azonban valamivel kisebb, mint tavalyelőtt. A legnagyobb kárt – 413 ezer lej – Iasi megyéből jelentették.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások