Hirdetés
Hirdetés

Felszentelték a Nemzet Megváltása ortodox katedrálist

Felszentelték a Nemzet Megváltása ortodox katedrálist Románia

Mintegy 30 ezer személy vett részt vasárnap a bukaresti Nemzet Megváltása ortodox katedrális felszentelésén. A több mint kétezer meghívott között volt Viorica Dăncilă miniszterelnök, Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök és több más politikus.

A katedrális belsejében csak a meghívottak számára volt ülőhely, az ország minden szegletéből érkezett ortodox hívek tízezrei – akik közül sokan népviseletbe öltöztek, és román zászlókat lengettek – a székesegyház előtti térről követték végig a ceremóniát, óriáskivetítőkön keresztül.

Az oltárszentelési liturgiát Daniel ortodox pátriárka mellett Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint a görög ortodox egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsek tartotta.

Hirdetés
Hirdetés

A székesegyház előterében már szombaton délután elhelyezték a románság védőszentjének tartott Szent András ereklyéjét, valamint Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját. Ezeket a liturgia után, 13 órától tekinthetik meg a hívők, akik előtt csütörtökig nyitva áll még a katedrális ajtaja.

A Nemzet Megváltása székesegyház alapkövét 2007. szeptember 29-én helyezték el, ekkor szentelték fel a leendő létesítmény helyszínét, majd 2010 végén kezdődtek el az építési munkálatok. Mostanra 95 százalékban készült el a katedrális, amelynek megépítésére eddig hozzávetőlegesen 110 millió eurót költött a román állam és a román ortodox egyház.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük