Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felolvasták a parlamentben a PSD bizalmatlansági indítványát

Felolvasták a parlamentben a PSD bizalmatlansági indítványát Románia

Felolvasták a parlament csütörtöki együttes ülésén a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát, amely a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ) Florin Cîțu vezette koalíciós kormányának megbuktatását célozza.

Hirdetés
Hirdetés

Az Elég a szegénységből, drágulásokból és bűnözőkből, le a Citu-kormánnyal! című kezdeményezésben a szociáldemokraták azzal vádolják a tavaly decemberben – akkor még az USR-PLUS részvételével – beiktatott jobbközép koalíciós kormányt, hogy a hatalomért folytatott csatározás közepette magára hagyta, és mély politikai, gazdasági, társadalmi válságba sodorta Romániát.

A bizalmatlansági indítvány szerzői szerint a vásárlóerő 12 százalékkal csökkent, és így minden román állampolgár 560 euróval lett szegényebb egy év alatt, az ország lakosságának több mint egyharmadát (hétmillió polgárt) „szegénységre ítélték”. Úgy értékelik: a jobboldal elzálogosította a románok jövőjét, hitelre költekezik, másodpercenként 1700 euróval növeli az államadósságot, miközben az energiaárak emelkedése „kicsúszott ellenőrzése alól”.

Az ellenzéki párt szerint a kormány becsapta és feláldozta a hazai vállalkozókat, megalázta a gazdákat, és „aberráns intézkedéseivel” megfosztotta a románokat az egészségügyi ellátástól, miközben a PNL felelőtlen módon ötezer résztvevővel rendezett kongresszust a járvány sújtotta Bukarestben.

A korábban ellene hangoztatott jelszóval visszavágva a PSD most azzal követeli Cîțu leváltását, hogy „bűnözők nélküli közéletet” akar. A miniszterelnökről ugyanis nemrég kiderült: húsz éve súlyos pénzbírsággal és kétnapos elzárással büntették meg ittas vezetésért az Egyesült Államokban, ahol felsőfokú tanulmányait végezte.

A törvényhozásban immár két kormánybuktató kezdeményezés verseng egymással. A PSD azt követően terjesztette be saját bizalmatlansági indítványát, hogy az alkotmánybíróság úgy rendelkezett: a kormányból kilépett USR-PLUS szövetség és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által szeptember 3-án benyújtott, de szabályossági kifogások miatt elnapolt indítványt is napirendre kell tűzni a törvényhozásban. A legnagyobb frakcióval rendelkező PSD számára presztízskérdés volt, hogy ne legyen mellékszereplő a kormánybuktatásban, és a házbizottságban sikerült elérnie, hogy ne a két kisebb párt kezdeményezését, hanem az általa benyújtott bizalmatlansági indítványt tűzzék hamarabb napirendre a parlamentben.

Az USR-PLUS kilépése nyomán a Cîțu-kabinet maradékának elvileg nincs esélye talpon maradni, ha bármelyik bizalmatlansági indítványt szavazásra bocsátják a törvényhozásban.

A bizalmatlansági indítvány felolvasása a kormánybuktatási eljárás alkotmány által előírt kötelező mozzanata volt, amelyen főleg ellenzéki törvényhozók vettek részt, a kormányfő nem volt jelen.

A PSD indítványának vitáját és szavazását október 5-re tűzte ki a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük