Felhívás!

Félmilliárdos veszteség

Egy, a pénzügyminisztérium által készített jelentés szerint az állam több mint félmilliárd eurót veszített azon a szerződésen, amelyet az amerikai Bechtel útépítő társasággal kötött az észak-erdélyi autópálya megépítésére, írja az MTI.

A tavaly decemberben véglegesített jelentést szerint az államot összesen 525,89 millió euró értékű kár érte a Bechtellel kötött szerződés miatt. Románia 2003-ban kötötte meg az amerikai óriásvállalattal a Nagyvárad–Kolozsvár–Marosvásárhely–Brassó nyomvonalra tervezett, 415 kilométer hosszú sztráda építésére vonatkozó szerződést, amelynek az összértékét akkor 2,2 milliárd euróra tervezték. A Năstase-kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kivonta a pályaépítést a közbeszerzési eljárás szabályai alól.

A 2013-as szerződésbontásig a Bechtel a pályának a Kolozsvár mellett elhaladó 52 kilométeres szakaszát építette meg, és a magyar–román államhatár és Berettyószéplak közötti 64 kilométeres szakaszon végezte el a munkálatok mintegy felét. Az állam 1,2 milliárd eurót fizetett ki az amerikai társaságnak.

A minisztériumi ellenőrök megállapították, hogy az állam indokolatlanul fizetett például 40 millió euró előleget az építőnek, 2011-ben pedig annak ellenére utalta át az útépítő által kért összeget, hogy az államot képviselő ellenőrök nem ismerték el a kifizetett munka elvégzését. Kár érte az államot a szerződés 2013-as felbontásakor is, amikor 37,2 millió eurót fizetett az útépítőnek, pedig – a jelentés szerint – a Bechtelnek voltak tartozásai a román állammal szemben. A pénzügyminisztériumi jelentést a román közútkezelő társaságnak is elküldték, ez azonban kifogásolta a számításokat, és a pénzügyi jelentés újbóli elkészítését kérte.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.