Felhívás!

Felmérés: Johannisra voksolnának a legnagyobb arányban az államelnök-választáson

Felmérés: Johannisra voksolnának a legnagyobb arányban az államelnök-választáson Románia

Klaus Johannis jelenlegi államfőre voksolnának a legnagyobb arányban a romániaiak az ősszel esedékes elnökválasztáson – derül ki a Román Akadémia által hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból.

A felmérés értelmében Klaus Johannisra az urnák elé járulók 45,8%-a szavazna, míg Călin Popescu Tăriceanu (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) a voksok 18%-át, Liviu Dragnea (Szociáldemokrata Párt) a 14,3%-át, Dacian Cioloş (Mentsétek meg Romániát Szövetség és Szabadság, Egység és Szolidaritrás Pártja) a szavazatok 9,9%-át gyűjtené be.

A második fordulóban a megkérdezettek 41,6%-a szavazna Johannisra (PNL), 18%-a Liviu Dragneára (PSD, ALDE). A válaszadók 21,8%-a még határozatlan e tekintetben, 11,2%-uk azt mondta, nem megy el szavazni, 7,3%-uk nem tudott/nem akart válaszolni a kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben a második fordulóban Klaus Johannis (PNL, USR és PLUS) és Liviu Dragnea (PSD, ALDE) között kellene választaniuk, kire voksolnának, a válaszolók 41,6%-a mondta azt, hogy a jelenlegi államelnökre ütné a pecsétet, 18%-uk pedig a PSD elnökére szavazna.

Amennyiben a második fordulóban Klaus Johannis (PNL, USR şi PLUS) Călin Popescu-Tăriceanu (PSD, ALDE) ellen állna ki, a megkérdezettek 38,1%-a voksolna a jelenlegi államfőre, 26%-uk pedig az ALDE elnökére. A válaszolók 19,6%-a határozatlan e kérdésben, 9%-uk nem megy el voksolni, 7,2%-uk nem tudott/nem akart válaszolni a kérdésre.

Ha a második fordulóban Klaus Johannis (PNL) és Dacian Cioloş (USR és PLUS) állna egymással szemben, előbbi a voksok 33,7%-át kapná, utóbbi a 14,6%-át. Ez esetben a válaszolók 29,8%-a mondta azt, hogy határozatlan, 13,7%-uk nem megy el voksolni, 8,2%-uk nem tudott/nem akart válaszolni a kérdésre.

Abban a hipotetikus esetben, ha a jelenlegi államelnök Bukarest főpolgármesterével, Gabriela Fireával küzdene meg a második fordulóban, előbbi a voksok 37,4%-át vinné el, utóbbi a 21%-át. Ebben az esetben a határozatlanok aránya 22,5%, 10,3% nem megy el szavazni, 8,8% nem tudott/nem akart válaszolni a kérdésre.

A katonaságban, az egyházban és a Román Akadémiában bíznak leginkább

A katonaságban, az egyházban és a Román Akadémiában bízik meg a leginkább az ország lakossága – derül ki a Román Akadémia által hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból.

A felmérés szerint a megkérdezettek 67,9%-a nagyon megbízik, illetve megbízik a katonaságban, 56,8% az egyházzal, 45,5% pedig a Román Akadémiával szemben is nagy bizalommal viseltetik.

A bizalmi rangsor további helyezettjei: rendőrség – 41,6%, Államelnöki Hivatal – 41,2%, Román Nemzeti Bank (BNR) – 36%, polgármesteri hivatal – 35,1%, sajtó – 27,3%, alkotmánybíróság – 22,7%, kormány – 12,4%, parlament – 9,8% és politikai pártok – 8,9%.

A nemzetközi intézmények és szervezetek közül az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével (NATO) szemben a megkérdezettek 56,1%-a van bizalommal, az Európai Unióval szemben 55,3%, az Egyesült Nemzetek Szervezetével (ENSZ) szemben pedig 52,5%.

A válaszadók 84 százaléka vallotta azt, hogy büszke a románságára, és 65,1%-uk gondolja úgy, hogy Romániának egyesülnie kellene a Moldovai Köztársasággal. Ugyanakkor a megkérdezettek 80,3%-a mondta azt, hogy Romániának meg kell védenie az országban élő nemzeti kisebbségek jogait.

A közvélemény-kutatást az Inscop Research végezte április 12. és május 3. között, 1.050 személyből álló, reprezentatív mintán. A hibahatár +/- 3 százalék.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.