Felhívás!

Felmérés: Johannis toronymagasan nyerné az elnökválasztást

Felmérés: Johannis toronymagasan nyerné az elnökválasztást Románia

Ha jövő vasárnap tartanák az államelnök-választásokat, Klaus Johannisra a biztos szavazók 42,4 százaléka adná a voksát. Ezzel a hivatalban levő államfő toronymagasan vezet a lehetséges jelöltek között – derül ki az IMAS ROmnibus közvéleménykutató intézet friss felmérésből.

Az Europa FM kereskedelmi rádió megrendelésére készült közvélemény kutatás szerint a második legnépszerűbb jelölt Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és az ALDE elnöke 15,5%-kal, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Victor Ponta volt miniszterelnök állhatna fel 14,1%-kal. Dacian Ciloș volt technokrata kormányfőre a választók 12,7%-a adná szavazatát. Tőlük messze lemaradva következik Viorica Dăncilă miniszterelnök 6,7%-kal, Dan Barna, az USR elnöke 5,3%-kal, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke 1,8%-kal és Eugen Tomac, a PMP elnöke 1,6%-kal.

A felmérés készítői a bal- illetve jobboldali szavazók preferenciáit külön is felmérték, e szerint a PSD, a Pro Románia és az ALDE szimpatizánsai körében Călin Popescu-Tăriceanu a legnépszerűbb jelölte, de támogatottsága jelentősen csökkent az elmúlt hónapban Victor Ponta és Gabriela Firea javára.

A PNL, az USR és a PLUS szavazói között Klaus Johannis népszerűsége enyhe csökkenésben van, míg Dacian Cioloș támogatottsága valamelyest emelkedett. Nagy népszerűségnek örvend ugyanakkor Laura Codruța Kövesi, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetője is.

A felmérést az Europa FM megrendelésére az IMAS közvéleménykutató intézet végezte, 1.010 szavazói joggal rendelkező személy telefonos megkérdezésével, a június 7-26. közötti  időszakban. A hibahatár +/- 3,1%.

(Europa FM)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.