Felhívás!

Felmérés: a románok többsége támogatja, hogy további NATO-csapatokat telepítsenek az országba

Felmérés: a románok többsége támogatja, hogy további NATO-csapatokat telepítsenek az országba Románia

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok csaknem kétharmada úgy értékeli, hogy Oroszország fenyegetést jelent Románia számára a mostani ukrajnai feszültségek közepette, több mint ötven százalékuk pedig egyetért azzal, hogy a NATO csapatokat küldjön Romániába és más kelet-európai országokba.

A térség biztonsági helyzetével kapcsolatos felmérést a G4Media hírportál rendelte az Avangarde szociológiai intézettől, az elmúlt hétvégén végzett telefonos kutatás eredményét pedig hétfőn tette közzé.

A megkérdezettek 42 százaléka vélte úgy, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, 29 százaléka pedig ezt kizártnak tartotta, a többiek nem foglaltak állást. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges háború másokat is fenyeget-e, a megkérdezettek 43 százaléka azt valószínűsítette, hogy a háború továbbterjed Európában, 36 százalékuk pedig úgy vélte, hogy megmarad a két fél közti konfliktus szintjén.

A válaszadók 10 százaléka legitimnek, 65 százaléka viszont illegitimnek tartana Ukrajna elleni orosz inváziót, ha pedig ez bekövetkezik, 43 százalékuk helyeselné, 33 százalékuk pedig ellenezné, hogy a NATO katonailag beavatkozzon a konfliktusba.

A felmérés szerint a románok többsége nem tartja jogosnak azt az orosz elvárást, hogy a NATO vonuljon ki Kelet-Európából és adjon garanciákat arra, hogy Ukrajna nem lesz tagja a szövetségnek, míg 20 százalékuk egyetért ezzel.

A megkérdezettek 64 százaléka vélte úgy, hogy Oroszország fenyegetést jelent Románia számára, 21 százalékuk pedig nem tart ettől.

A megkérdezettek 53 százaléka egyetért azokkal a bejelentésekkel, miszerint az Egyesült Államok és Franciaország is kész (további) csapatokat küldeni Romániába, 18 százalékuk helyteleníti ezt. Hasonló arányban (56 százalék 19 százalék ellenében) támogatják azt, hogy a NATO növelje katonai jelenlétét általában a kelet-európai térségben az ukrán határokon kialakult feszült helyzet miatt.

A kutatás arra is kitért, mennyire bíznak a románok abban, hogy vezetőik helyesen kezelik a válságot, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. A felmérésben Klaus Iohannis államfő alulmaradt Nicolae Ciuca miniszterelnökkel, tartalékos tábornaggyal szemben, aki politikai karrierje előtt vezérkari főnöki tisztséget töltött be a román hadsereg élén. Ciuca esetében (40-39 százalék arányban) valamivel többen feltételeznek helyes reagálást, Iohannis esetében viszont (46-33 százalékos arányban) többen gondolják úgy, hogy nem kezelné megfelelő módon a konfliktushelyzetet.

NATO-gépek, hadihajók és francia csapatok érkezhetnek Romániába

Hadihajókat és harci gépeket küld a NATO Romániába és Bulgáriába – közli az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének honlapja. A szövetség a NATO Földközi-tenger menti szövetségeseit igyekszik megerősíteni, egyértelműen az ukrán konfliktushelyzetre reagálva. Franciaország kifejezte készségét, hogy csapatokat küldjön Romániába, Hollandia is küldhet a térségbe katonákat.  

A NATO hivatalos orgánuma így fogalmaz: a „kelet-európai állomáshelyekre” küldött harci eszközükkel erősítenék „a szövetségesek elrettentő erejét és védelmét, miközben Oroszország folytatja katonai erősítését Ukrajnában és környékén”.

Az elmúlt napokban számos szövetséges tett bejelentést folyamatban lévő vagy közelgő harcieszköz-küldésről a Földközi-tenger nyugati partvidékén fekvő államokba – derül ki a honlap híranyagából.

Dánia egy fregattot küld a Balti-tengerre, és négy F-16-os vadászgépet Litvániába a NATO régóta tartó légtérrendészeti missziójának támogatására a régióban. Spanyolország hajókat küld, melyek a NATO haditengerészeti erőihez csatlakozhatnak és fontolgatja vadászgépek küldését Bulgáriába.

Franciaország is kifejezte készségét, hogy csapatokat küldjön Romániába a NATO parancsnoksága alatt – ismerteti a NATO tájékoztató anyaga, melyben arról is értesülhetünk: Hollandia áprilistól két F-35-ös vadászgépet küld Bulgáriába; készenlétbe helyez egy hajót és szárazföldi egységeket a NATO reagáló erői számára.

Az Egyesült Államok is világossá tette, hogy fontolgatja katonai jelenlétének növelését „a szövetség keleti részén” – tehát szintén a román-bolgár térségben.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte, hogy a szövetségesek további erőkkel járulnak hozzá a NATO céljaihoz, s rámutatott: „Mindig reagálni fogunk biztonsági környezetünk romlására, többek között a kollektív védelem megerősítésével”.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 25., 15:03
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Persze , hogy egyetertenek a NATO kuldemenyeivel , hisz Romanianak joforman hadserege sincs amely az orszagot vedene. Meg vagyok gyozodve , hogy az a kb. 2000 felkent generalis , akikkel az orszag buszkelkedik , nem fog tolongani diszegyenruhaban a fronton mert a vaskos bankkartyajuk nem vedi meg oket a golyoktol.Nekem volna elkepzelesem , hogy veszhelyzetben mi lenne a megoldas de hagyom , hogy onok is jatszadozzanak a fantaziajukkal.