Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: a románok egyharmada nem tudja, hogy országuk tölti be az EU soros elnökségét

Felmérés: a románok egyharmada nem tudja, hogy országuk tölti be az EU soros elnökségét Románia

A román választópolgárok túlnyomó többsége jó dolognak tartja Románia uniós tagságát, de csaknem egyharmaduk nem tud arról, hogy az ország tölti be ebben a félévben az EU soros elnökségét – derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit pénteken ismertette az Adevărul hírportál.

Az IRES közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek 81 százaléka tartja jó dolognak, hogy Románia belépett az Európai Unióba, 12 százalékuk pedig helyteleníti ezt.

A válaszadók 68 százaléka tudott arról, hogy január elseje óta Románia az EU tanácsának soros elnöke, 32 százalékuk viszont nem hallott erről. Azt, hogy Románia fél évig tölti be ezt a tisztséget, a válaszadók 60, azt pedig, hogy ez az első ilyen mandátuma, a válaszadók 75 százaléka tudta.

Hirdetés
Hirdetés

A megkérdezettek 70 százaléka szerint Románia csak nyerhet abból, hogy most kiemelt szerepet játszik az uniós döntésekben, de a románok sokkal kevésbé derűlátók, ami országuk schengeni csatlakozásának esélyeit illeti. A megkérdezettek alig 30 százaléka hisz abban, hogy Romániát felveszik a belső határellenőrzés nélküli európai övezetbe, míg 68 százalékuk szerint erre nincs esélye.

A felmérést a hét elején végezték telefonos módszerrel, több mint 1300 véletlenszerűen kiválasztott válaszadó bevonásával.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 13., 10:22
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Miért is tudná? Sokat nem ér vele.Amit ígértek ,alig látszódik,egyesek szerint rosszabb…Ha már még mindig egyesek visszasírják az 1989 előtti állapotokat,miről beszéljünk?Jön Juncker,Tusk és pufogtatják a dicshimnuszokat van egy kicsi fejmosás is,de attól még nem csökken a díszvacsorán a kaviár ,pezsgő meg whiskey adag.