Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: a romániai lakosok közel fele “elboldogul” anyagilag

Felmérés: a romániai lakosok közel fele “elboldogul” anyagilag Románia

Egy csütörtökön közzétett IRES-közvélemény-kutatás szerint a romániai lakosok 45%-a állítja, hogy pénzügyileg általában “elboldogul”, és 18%-uk szerint mindenük megvan, amire csak szükségük van.

A megkérdezettek 19%-a mondta azt, hogy néha vannak anyagi nehézségei, 18%-uk pedig azt állította, hogy még a legszükségesebbekre sincs elég pénze; 2% nem tudta vagy nem akart válaszolni.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze 7%-a nagyon elégedett az életkörülményeivel, 34% meglehetősen elégedett, 39% nem nagyon elégedett, 19% egyáltalán nem elégedett, 1% pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

A válaszadók 70%-a állította, hogy 2022-ben csökkentette a háztartás alapvető fontosságú de nem élelmiszerjellegű cikkeire fordított kiadásait, 64%-uk lemondott bizonyos, korábban használt élelmiszermárkák vásárlásáról, mert azok megdrágultak, 57%-uk pénzhiány miatt bizonyos élelmiszereket többé egyáltalán nem vásárol. 25%-uk legalább egyszer elhalasztotta egy közüzemi számla kifizetését, 6%-ukkal pedig megtörtént, hogy éhezett.

A válaszadók 46%-a tudott pénzt megtakarítani az idén; 33%-uk viszont családtagoktól kért kölcsön, 24%-uk barátoktól vagy ismerősöktől, 14%-uk pedig a banktól vett fel kölcsönt.

2022-ben a megkérdezettek 35%-a az árak növekedésétől, 18% a betegségektől, 15% a közelben dúló háborútól, 10% a munkanélküliségtől félt. A politikai válság miatt csak 5%, a jövedelemcsökkenés miatt 4%, a munkahelyi bizonytalanság vagy kilátástalanság miatt 3% aggódott.

Isărescu lekörözi bizalmi index szempontjából a csúcsvezető politikusokat

A felmérésből az is kiderül, hogy a romániai lakosság jobban megbízik a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzójában, Mugur Isărescuban, mint Klaus Iohannis államfőben, Nicolae Ciucă miniszterelnökben vagy Marcel Ciolacu képviselőházi elnökben.

A romániai lakosok 34 százaléka “megbízik”, illetve “nagyon megbízik” Mugur Isărescu jegybanki kormányzóban.

Bizalmi index tekintetében Isărescut az államelnök, Klaus Iohannis, illetve a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu követi 21%-kal; Nicolae Ciucă miniszterelnökkel kapcsolatban a megkérdezettek 19 százaléka mondta azt, hogy megbízik, illetve hogy nagyon megbízik benne.

A felmérés szerint a politikusi hivatást övezi a legkevesebb bizalom: ennek a szakmának mindössze 6 százalékos a bizalomindexe. Ezt követi a rendőr 41%-os és az újságíró 44%-os bizalomindexszel. A skála másik végén a legmegbízhatóbb szakmák a következők a megkérdezettek szerint: tűzoltó – 91%, informatikus – 77% és mérnök – 69%.

A válaszadók 76%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok Romániában, 22% szerint jó irányba, 2% pedig nem tudta, vagy nem válaszolt.

A felmérésben részt vevő személyek 57%-a szerint a 2022-es év rosszabb volt, mint a 2021-es, 23%-uk szerint jobb, 20%-uk szerint pedig ugyanolyan.

Az IRES közvélemény-kutatása 2022. december 7-12 között zajlott egy 1615 fős, nagykorú személyekből álló mintán. A hibaküszöb ą 2.5%.

forrás: Agerpres

fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 30., 8:13
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Na latjatok, nem kell annyit sirni-rini, foleg az alllami alkalmazottaknak, akik ujabb sikeres fizetesemeles elott allnak a mostani dagado penztarca melle. Csak igy tovabb elvtarsak!

  • User
   Dátum: 2023. január 6., 18:33
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Tudja fene. Voltam állami alkalmazott. Rossz volt, gyenge fizuval. Szerintme nem kellene a vezetőséget, na meg a protekciósókat összekeverni azokkal, akik beosztottak, dolgozniuk kell és érteniük ahhoz amit csinálnak.

 • User
  Dátum: 2022. december 30., 11:28
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Én is abban a statisztikában bizok, amit én készítek!😂😂😂😂 Ro müniká mintaország! Van olyan munkás család aki jó ha 2.000 lejjel tud szerényen gazdálkodni havonta, de ahol pont még ennyi sem jut és van 2-3 gyerek……. ja az bízik isărescuba és johannisbA😆😁😂🤣

 • User
  Dátum: 2022. december 30., 15:17
  ÉRTÉKELÉS: -15

  Annyi baj van az állami alkalmazottakkal!!!!! Amikor pályakezdő voltam a 90 es években 1ik hónapban nadrágot vettem, a másikban lehet tudtam spórolni cipőre!!! Akkoriban sokan 2x,3x többet kerestek!!! Akkoriban bezzeg nem sajnáltál…Kb 10 éve jobban keresek és az a sok suttyó dologtalan bunkó, akik a szériamunkánál ragadtak, iskolázatlanul háppognak ránk!!! Sajnos keveset keresnek, de ez nem az állami alkalmazottak 99% tól függ!!!! Jobb lenne meggondolni bizonyos dolgokat mielőtt írkálunk/ itélkezünk más fölött!!! Egy munkás nem egy napon említhető egy mérnökkel!!!!!!

  • User
   Dátum: 2022. december 31., 9:49
   ÉRTÉKELÉS: 22

   Nem szép így lenézni a kétkezi munkást, hiszen ők (én is) a munkám által megkönnyítem a többi lakó életét. Ha nem lennének az ön által lenezet bunkó, ketkezu munkások, akkor a mérnöki diplomájaval megtorolhetne valamit, ön kellene elvégezze azt a sok munkát vagy hanem éhen, szomjon halna, rongyokban járna, a szabad ég alatt aludna, az autóját nem lenne aki megjavitsa, a futár nem hozna ki az interneten megrendelt árut, nem lenne aszfaltozott út, a zöldövezet nem lenne redezet, az ön által megtervezett akármit nem lenne aki legyártása, megepitse, kiviteleze, stb. Az ön munkájara nem lenne igény, hacsak nem ön vitelezne ki amit megtervezett. Egy jól működő társadalomban megvan mindenkinek a helye, ellenben nem mukodik. Ha az emberek nem tudnak megélni a jövedelmükből akkor a bűnözés is megugrik, akkor majd más fajta gondokkrol fogunk beszelni, mint a közbiztonság, a gyerekek biztonsága a házon kívül, a javainak és saját eletunk biztonsága.

  • User
   Dátum: 2023. január 1., 14:24
   ÉRTÉKELÉS: 8

   No igen… van eset, hogy tényleg nem, csak a munkás javára, bezony! Én pl. ha rajtam múlna, csak akkor engednék mérnököt a tervezőasztal közelébe, ha előtte melósként dolgozott legalább egy-két évet abban a szakmában, amiben mérnökösködni óhajt.

  • User
   Dátum: 2023. január 4., 17:49
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Az ne is zavarjon, hogy a mi adónkból kapod a fizetésed. Kicsit sem sérti azt a nagy önérzeted, hogy azt a rosszul végzett munkát, amit nap mint nap nagy kelletlenül produkálsz a lenézett munkás adójából fizetik neked? Vagy azt hiszed, hogy neked kijár a nagy fizetés és az égből pottyan.

   • User
    Dátum: 2023. január 6., 0:18
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Nem minden közalkalmazott végzi rosszul a munkáját. Van olyan is, sőt sok helyen túl sokan vannak. Inkább ez a baj, nem a fizetésük mértéke.

   • User
    Dátum: 2023. január 6., 9:28
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Ennek ellenere fuggetlenul, hogy kinek a penzet kapom, ez azt jelenti, hogy valamit jol csinalok es megerdemlem ezt a fizetest. Irigy vagy ram, mert 8ezer lejt keresek havonta? Te meg kommentelgetni jarsz fel, mintha ezert fizetnenek. Allami szferaban nem ritka a 10ezer lej feletti fizetes, de egy ketkezi munkas nem dolgozik annyit egy honapban, hogy a minimalbert megerdemelje, megis megkapja. En sem haborgok emiatt, vagy ha elmesz kulfoldi munkara es meg nalamnal is tobbet keresel. Hogy is van akkor?

 • User
  Dátum: 2022. december 30., 17:50
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Az elboldogul szó melyik román lefordított szóból ered?Csak nem a “se descurcă ” szóból?Valahogy megoldja/rezolvă.Hát inkább sok a “descurcăreț ” ilyenkor…csempészárú,lopások,csalások,átverések…A szlogen most megint ez mint Ceu idejében..las’dom’le că românul îi descurcăreț”

 • User
  Dátum: 2022. december 31., 14:36
  ÉRTÉKELÉS: 26

  Nem munkasokrol vagy mernokokrol van itt szo nagyokos, hanem arrol, hogy a hivatalok tele vannak papirbillegetokkel es busasan vannak fizetve a teljesitmenyukhoz kepest. Hatast dobsz, ha megnezed a vagyonnyilatkozatokat ezeknel a hivataloknal es amuldozol, hogy mekkora a letszam. Talan azt hiszed, hogy ti ott mind felsofoku vegzettseguek vagytok, a maganszektor pedig mind bunko munkasokbol all, ahogy mondod? Ja, hogy a Spiru Haret-en vegeztetek majdnem mind, azt elfelejtetted…

  • User
   Dátum: 2023. január 6., 18:46
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Az is baj, ha nagy a létszám, s az is, ha nincs kellő időben megoldva az ügyed. Hasból kapott vádaskodások ezek… Elég baj, hogy összefogás helyett ezeken vitatkozunk. Azt kellene elérni, hogy sem diktatórikus patron, sem protekciózó intézményvezető ne legyen. De ehhez tanulni, összefogni és cselekedni kellene. Nem egymást szapulni.

 • User
  Dátum: 2023. január 1., 13:13
  ÉRTÉKELÉS: 1

  ja csak az allamisoknal kifelejtetted hogy egyeb juttatasokat, csomagokat, olyan premiumokat kaptak ott hogy hatast dobnal. folyton minden munkaszuneti napot megkapnak. ok delutan 4kor vegeznek mas meg 12 orazik es meg utana is kell maradjon tulorazni minimalberert es szombaton es vasarnap is dolgozik amikor az allamisnak a hetvege szombat vasarnap mindig szabad es a munkahelyen is keves a stressz es a felelosseg szinte 0. de oda csak a rokonsag ismerosi kor tud bekerulni mast nem hagynak

 • User
  Dátum: 2023. január 4., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Mi az a budzstáris?Megint egy új szó a magyarban?Preláta,borkány,maszlina,vineta,remorka stb. édes testvére?(Állami )közalkalmazott szó nem dereng valahol?

  • User
   Dátum: 2023. január 6., 23:50
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Van ojjan es az Apianal, akit a szegenysegbol emeltek ki. Ne irigyeld vensegere a nagy fizeteset. Csak az a baj, hogy az ijjen azt hiszi, hogy tole forog a Fold nevu bolygo 🙂

 • User
  Dátum: 2023. január 6., 16:27
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem értem, egyeseknek még most is úgy jön le, hogy állami alkalmazott vs kétkezü munkás. Mintha a magánszektor csak munkásokból állna…Ébresztő, van ott is minden, sőt igazi egyetemeken végzett figurák is, szakmájukban dolgozva 3000 lejért havonta, de esetleg nincs ismerőse, hogy ő is beférkőzzön jobb helyekre.

 • User
  Dátum: 2023. január 6., 18:30
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez az egész állami alkalmazottak a magánszféra ellen tematizálás eléggé kontraproduktív. Van elég igazságtalanság mindkét oldalon, s elég tekergő munkakerülő is, aki csak a fizetéséért van ott. legyen akkor példa a magánszektorra is: olyan is van aki oda sem kell menjen, mert a patron rokona vagy ismerőse. Mese, hogy nem tartanak ingyenélőket. Tiszteletem azoknak, bármelyik szférábül, akik elvégzik a munkát, akik szívvel lélekkel csinálják, akik képezik magukat stb. Általában belőlük nem lesz főnök, és ők kapják a legrosszabb fizukat.

  • User
   Dátum: 2023. január 7., 19:29
   ÉRTÉKELÉS: -2

   A második ember aki a tagokat nem ismeri. A “fizetésüket” mit jelent? A kérdést sem érti. Nem azt kérdeztem, hogy MOST sajnálja-e őket, hogy Boc csökkentette a fizetést hanem, hogy AKKOR sajnálta-e őket. Amikor fogalma se volt, hogy visszkapják-e vagy sem.

 • User
  Dátum: 2023. január 7., 15:08
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Melyik fele? A 80% – os avagy a 20% – os fele. Most is hallom, hogy a 80% – osok többen vannak, mint amennyit el tudunk tartani. Csak csendesebben, mert a 80% – osok járultak hozzá az alap képzéséhez, a 20% – osok a pedig, mégis a mindenkori tejföl telesebb élvezői.