Felhívás!

Felmérés: a PNL-nek az RMDSZ támogatása is elegendő lenne a kormánytöbbséghez

Felmérés: a PNL-nek az RMDSZ támogatása is elegendő lenne a kormánytöbbséghez Románia

A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatása is elegendő lenne a kormánytöbbséghez, ha most rendeznének parlamenti választásokat – derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.

A kormányváltás és Klaus Johannis államfő novemberi újraválasztása óta látványosan megerősödött PNL az érvényes voksok 47,4 százalékát szerezné meg, ha most választanának új törvényhozást.

Egy ilyen eredménnyel, a parlamenti küszöb alatt végző pártokra adott szavazatok újraosztása nyomán Klaus Johannis államfő volt pártja közel kerülne ahhoz, hogy egymaga is megszerezze a mandátumok többségét, így már kényelmes kormánytöbbséget alakíthat az RMDSZ-szel, anélkül, hogy a tavalyi európai parlamenti választáson 20 százalék felett teljesítő, de azóta némiképp visszaesett USR-PLUS szövetség támogatására szorulna.

Az IMAS új felmérése szerint négy politikai alakulat jutna képviselethez a bukaresti törvényhozásban, rajtuk kívül pedig a hivatalosan bejegyzett nemzeti kisebbségek egy-egy képviselője szerezhet kedvezményes mandátumot.

A legutóbbi, egy hónappal korábban közzétett felméréshez képest két százalékponttal, 20,6 százalékra emelkedett a novemberben ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága, és egy százalékponttal, 12,4 százalékra azoké, akik a Mentséget meg Romániát Szövetségre (USR) adnák szavazatukat.

A január 13-31. között végzett felmérés szerint sem a PSD volt koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), sem a Traian Băsescu által alapított Népi Mozgalom Pártja (PMP), sem a Victor Ponta volt miniszterelnök által létrehozott Pro Romania párt nem lépné már át a küszöböt.

Az RMDSZ-t most 4,7 százalékon, tehát az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt mérték. A regionális pártok képviselethez jutását egy alternatív küszöb is segíti: vagyis azok a politikai alakulatok, amelyek legalább négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát, akkor is részt vesznek a mandátumok szavazatarányos elosztásában, ha országosan nem érték el az 5 százalékot.

A PNL a jelenlegi, 2016-ban megválasztott parlamentben a mandátumok alig 20 százalékával rendelkezik, és az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását akarja kiprovokálni, mielőtt népszerűsége csökkenni kezdene.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 3., 16:33
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A pnlében több a magyargyülölő sovén mint a psd ben! Jobb kimaradni! igaz az udemeré ide loccs,oda loccs,csak a zsebük érdekli! Neptun?!