Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Felmérés: a kiskorú anyák egyharmada maga is kiskorú anyától született

Felmérés: a kiskorú anyák egyharmada maga is kiskorú anyától született Románia

A kiskorú anyák vagy kiskorú várandós nők tízből nyolc esetben nem járnak iskolába, és tízből négyen csak a háziorvostól kapnak egészségügyi ellátást – derül ki a romániai tizenéves korú kismamák helyzetét vizsgáló tanulmányból.

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet által készített tanulmány következtetéseit hétfőn mutatták be a szenátusban.

A felmérés arra is rávilágít, hogy tíz kiskorú anya közül kettőnek már több mint egy gyermeke van; ugyanakkor 32 százalékuk azt mondta, hogy saját édesanyjuk is kiskorú volt születésükkor.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2021-ben 687 gyermek született 15 évesnél is fiatalabb anyától. Az Európai Unióban a 15 évesnél fiatalabban szülő anyák 45 százaléka romániai – ezzel Románia az első helyen áll uniós szinten a 15 évesnél fiatalabb kismamák számának tekintetében.

A legtöbb kiskorú anya már a terhesség előtt abbahagyta az iskolát, egytizedük soha nem járt iskolába. 75 százalékuk a gimnáziumi években hagyta ott az iskolát, 80 százalékuk nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert, 75 százalékuknak pedig van olyan rokona vagy ismerőse, aki még nem töltötte be a 18 évet, amikor szült.

A 18 év betöltése előtt szülő nők gyerekei apjának átlagéletkora 21 év. A veszélyeztetett várandós nők 25 százalékának nincs egészségbiztosítása, 33 százalékuk pedig pénzhiány miatt nem végeztette el az ajánlott vizsgálatokat – derül ki a szervezet által bemutatott adatokból.

A felmérés 46 hátrányos helyzetű településen, egy 260 kiskorú nőből álló mintán készült.

forrás: Agerpres

fotó: Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 8., 5:23
    ÉRTÉKELÉS: 6

    A 18 ev alatti terhes biztositott mint kiskoru.A szoveg,hogy nincs penzuk orvoshoz menni,csak szoveg(mig cigire,kavera es uditore boven telik).Lustak,na az igen! Sokuk 9 honap alatt egyszer sem nez be legalabb a csaladorvoshoz,nem beszelve a nogyogyaszhoz,oszt ha “defektes” lesz a gyerek,bedobjuk az arvahazba es csinaljuk a kovetkezot.Mar nehogy sajnalni kene oket!!!