Felhívás!

Február 24-én szavaz a parlament az Orban-kormány beiktatásáról

Február 24-én szavaz a parlament az Orban-kormány beiktatásáról Románia

Február 24-én szavaz a parlament plénuma az Orban-kormány beiktatásáról – döntötte el kedden együttes ülésén a két ház házbizottsága.

A meghatározott ütemterv szerint a javasolt minisztereket február 17-én, 18-án és 19-én hallgatják meg a parlamenti bizottságokban.

A két ház együttes házbizottsági ülésén részt vett Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök is.

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök hétfőn nyújtotta be a parlamentbe az új kabinet listáját, amelyben ugyanazok a miniszterek vannak, mint az előző kormányban, valamint az aktualizált kormányprogramot.

A parlamenti szabályzat szerint a házbizottságoknak ki kell jelölniük a két ház együttes ülésének időpontját, amelyen szavaznak a kormány beiktatásáról, ami nem lehet később mint 15 nap a kormánynévsor benyújtásától számítva. Ezt megelőzően valamennyi miniszterjelöltet meghallgatják az összevont szakbizottságokban. Ezek megindokolt véleményezést bocsátanak ki, amelynek konzultatív jellege van. A kormány beiktatásához a képviselők és szenátorok többségének a támogatására van szükség.

Orban: a kormánybeiktatási ütemterv lassú, a PSD húzza az időt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői által uralt egyesített házbizottság “lassú” kormánybeiktatási ütemtervet határozott meg, ami azt mutatja, hogy a szociáldemokraták időhúzásra játszanak – jelentette ki kedden Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök.

“Ez egy olyan ütemterv, amely nyilvánvalóan tiszteletben tartja a szabályzatot, mely szerint a kormány beiktatására összehívott plenáris ülés időpontjának be kell illeszkednie a kormánynévsor benyújtásától számított 15 napos határidőbe, de ez egy lassú ütemterv, amely azt mutatja, hogy a parlament időhúzásra játszik” – mondta Orban.

Hozzátette: a miniszterek “készen állnak” a meghallgatásokra. Orban szerint a kormánycsapat február 24-én megjelenik a parlamentben “azzal a céllal, hogy előre hozott választásokat provokáljanak ki, ami felhatalmazza az állampolgárokat arra, hogy új parlamentet választhassanak, amely becsületesebb, korrektebb, reprezentatívabb, és amely Románia modernizációs programjának sarokköve”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 11., 16:49
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A bukta abban lesz, ha a parlament el fogja fogadni a kormányt. Így kiveszik Iohannis kezéből annak a lehetőségét, hogy feloszlathatja a parlamentet. Nem fogják hagyni a képviselők és szenátorok, hogy Klaus kivegye a kezükből a zsíros kenyeret. A kormányt pedig bármikor meg tudják buktatni, pont úgy mint legutóbb, csak épp ürügyet kell találni, az pedig mindig kerül. Ha az érdek úgy kívánja.