Felhívás!

Ezt tartalmazza a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítvány

Ezt tartalmazza a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítvány Románia

Mennie kell a bűnöző Dragnea bábkormányának – olvasható többek között az ellenzék által megfogalmazott, 163 képviselő által aláírt “Elég volt! A Dragnea – Dăncilă kormány, Románia szégyene!” című bizalmatlansági indítványban.

“Még ma mennie kell a bűnöző Dragnea bábkormányának. Ez nem az ellenzék kérése, hanem egy országos vészhelyzet” – fogalmaz a dokumentum, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sajtószolgálata juttatott el szerda este az Agerpres hírügynökséghez.

Eszerint “az ország élére került bűnöző csoport szétveri a jogállamot, felrobbantja a politikai és gazdasági stabilitást”, és azok, akik ismét megpróbálják “megmenteni” Dragneát – és itt a Szociáldemokrata Pártot (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) és az RMDSZ-t sorolják fel lehetséges pártolókként – “történelmi felelősséget vesznek a vállukra”.

A kezdeményezők személyesen Viorica Dăncilához fordulnak, mert – mint mondják – az általa vezetett kabinet “a 2018-2020-as kormányprogramot 2021 utánra tolta ki”, amennyiben az összes fontos beruházás, autópálya, vasút, regionális kórházak építése, csak 2021 után kezdődik.

A dokumentum szövege szerint az utóbbi években felerősödött a fiatalok elvándorlása az országból. A indítvány nem a “nagyon gyenge” kormányfő, hanem a kormány egésze ellen irányul, amely ‘királyi módon megfizetett’ 27 miniszterből, több mint 150 államtitkárból és 90 államtitkár-helyettesből áll.

Név szerint is felsorolják Carmen Dan belügyminisztert, aki “könnygázzal támadt a békés polgárokra”, Petre Daeát, “a mezőgazdaság sírásóját”, Tudorel Toader “őexcellenciáját”, valamint Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, “aki összetéveszti a kormányt a diszkóbárral”.

Az ellenzék “az igazságszolgáltatás megkínzásával” vádolja a kormányt, amely – a szöveg szerint – úgy módosítja a törvények szövegét, hogy “eltörölje azokat a bűntetteket, amelyeket Dragnea elkövetett”.

Az indítvány szerint folyamatosan csökken a lakosság vásárlóereje, 4,6 millió személy számít szegénynek az országban. Nő az infláció, a bankközi hitelkamatláb (ROBOR), romlik az oktatás helyzete.

A dokumentum azt állítja, hogy a PSD-ALDE miniszterek “be sem mernek lépni egy romániai kórházba”, mert attól tartanak, hogy megbetegednek.

Nem épülnek autópályák, jóllehet erre most is rendelkezésre állnak európai uniós alapok, és a kormány “a nyugdíjasok zsebéből lopja a pénzt”.

Az igazságszolgáltatás területén hozott törvénymódosítások erősen rontották a nyugat által Romániáról alkotott képet – írja a dokumentum, amely rámutat: még a centenáriumot sem sikerült méltóképpen megünnepelni.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke bejelentette szerdán: az ellenzék pénteken készül benyújtani a bizalmatlansági indítványt a parlamentben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.