Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezentúl nem vádolhatók műhibával a Covid-osztályon segédkező orvosok

Ezentúl nem vádolhatók műhibával a Covid-osztályon segédkező orvosok Románia

Nem vonhatók felelősségre műhibáért a veszélyhelyzet idején koronavírusos betegek kórházi ápolásában segédkező, de megfelelő szakképesítéssel nem rendelkező orvosok.

Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendeletet csütörtök esti ülésén fogadta el a kormány.

A rendelkezés indoklása során Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter rámutatott: nagyon sokszor elhangzik, hogy növelni kell az intenzív terápiás ágyak számát a Covid-kórházakban, mintha csak „bútordarabokról” lenne szó. A tárcavezető rámutatott: a legnagyobb probléma nem a műszaki felszerelés, hanem a szakképezett egészségügyi személyzet hiánya. A törvénymódosítás azokat a jogi aggályokat hivatott eloszlatni, amelyek eddig megakadályozták a más szakképesítéssel rendelkező orvosokat, hogy az infektológus vagy intenzív terápiás kollégáik segítségére siessenek.

Andrea Moldovan egészségügyi államtitkár hozzátette: nem merül fel, hogy az intenzív terápián ápolt súlyos betegeket olyan orvosokra bíznák, akiknek semmilyen szakképesítésük nincs, de a belgyógyászoknak, allergológusoknak, immunológusoknak, gerontológusoknak felkészültsége kiterjed a heveny vírusos tüdőgyulladásra, és más szakképesítésű orvosok is képesek ellátni egy előre meghatározott módszertan szerint a kevésbé súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteket.

A szaktárca tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben 1498-ra bővült a Covid-kórházakban és részlegeken rendelkezésre álló intenzív terápiás helyek száma – ezek közül a pénteki jelentés szerint 1364 (91 százalék) volt foglalt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. március 28., 9:48
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Sámánokat is alkalmaznak?! Ja nálunk jövendőmondó és látnok rupit orvos helyett!!!😆
  Az orvosnak ha nincs kellő tapasztalata miért áll oda?! Kötelező?! Kössenek minden beteget ágyhoz, nyomják meg olyan gyógyszerekkel amelyekért pénzt kap az orvos, hogy használja az „ügynököktől” és hagyják kiszáradni!!! Állatok!!!

 • User
  Dátum: 2021. március 29., 10:49
  ÉRTÉKELÉS: 4

  a vakcina mellekhatasaiert nem vonhato felelossegre a gyarto, ha meghalt a beteg a korhazi szemelyzet nem vonhato felelossegre. mi kovetkezik ez utan emberek??? meglott a rendor mert nincs rajtad maszk – NEM VONHATO FELELOSSEGRE hamarosan erre is torvenyt hoznak a hoherok a parlamentben!!!

  • User
   Dátum: 2021. március 29., 12:18
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Az EU-ban CMA engedély kapott oltásokért a gyártó felelősséggel tartozik. Felejtsük már el ezt a hülyeséget.
   „Az uniós feltételes forgalombahozatali engedély keretében a felelősség a forgalombahozatali engedély jogosultját terheli. A forgalombahozatali engedély jogosultja felel a termékért és annak biztonságos használatáért.” Forrás: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/questions-and-answers-covid-19-vaccination-eu_hu#30
   A Pfizer, Moderna és AstraZeneca ilyen engedélyt kapott.

   A ó veszélyhelyzeti alkalmazási engedély esetében amit a kínai és orosz oltás kapott Magyarországon a gyártó nem tartozik felelősséggel.

   • User
    Dátum: 2021. március 29., 16:41
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Egy szeptemberi európai parlamenti meghallgatáson a bizottság egészségügyi főigazgató-helyettese azt mondta, a gyógyszercégek felelőssége megmarad, de egyes úgynevezett „rejtett esetekben” nem vonatkozik rájuk a kártérítési kötelezettség. Azonban azt azóta sem definiálták nyilvánosan, mik lehetnek ezek a „rejtett hibák” és milyen kritériumok alapján háríthatják a tagállamokra a kártérítési kötelezettséget a cégek.
    Hagyjuk a nagy kioktato szovegeket………

    • User
     Dátum: 2021. március 29., 18:55
     ÉRTÉKELÉS: 0

     Szóval csak vállalnak felelősséget. 🙂 El tudom képzelni, hogy van olyan eset, amikor az EU magára vállalta ezt, de ez a hivatalos közleményekből (ahonnan idéztem) nem derül ki. Általában az van, hogy ha a gyártó eltitkol valamit, rosszul végezte a teszteket, akkor felelős. Ha olyan dolog derül ki, amiről nem lehetett tudomásuk, akkor már kérdéses a felelősség. Ilyen lehet az is, ha bizonyos mellékhatás nagyon ritkán jelentkezik és emiatt nem dokumentálták. Ezért (is) szokták frissíteni a gyógyszerek használati utasítását.

 • User
  Dátum: 2021. március 30., 9:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Eddig is a beteg volt a hibás ha el patkolt. A kezelés pedig egyénre szabott kellene, hogy legyen,nem elöre meg határozott módszertan szerint, mert nem lehet mindent egy kaptafára húzni.