Hirdetés
Hirdetés

Ezekre figyeljünk a gyermeknapi ajándék vásárlásakor

Ezekre figyeljünk a gyermeknapi ajándék vásárlásakor Románia

A közelgő gyermeknapra való tekintettel az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) azt javasolja a szülőknek, hogy csak szaküzletekből és áruházi szakrészlegekről vásároljanak játékokat, nagy figyelmet szentelve a biztonsági előírásoknak.

Hirdetés
Hirdetés

Az ANPC pénteki közleményében figyelmezteti a szülőket, hogy nagy körültekintéssel válasszák ki a gyerekeknek szánt játékokat, egy rossz választás ugyanis örömforrás helyett veszélyforrás lehet a kicsik számára.

“Nagyon fontos ellenőrizni, hogy a játék biztonságos-e, hogy megfelel-e az általános követelményeknek, hogy nem okozhat sérülést a gyereknek. A 3 évesnél kisebb gyerekeknek szánt játékokra külön figyelmet kell fordítani, nekik nem ajánlatos olyan játékokat vásárolni, amelyeknek kis méretű elemeik vannak” – áll a közleményben.

A szakemberek többek között azt tanácsolják a szülőknek, hogy csak szaküzletekből vagy áruházak esetén szakrészlegekről vásároljanak játékokat, ahol számlát, nyugtát is kapnak, ezekre ugyanis szükségük lesz, ha esetleg panaszt akarnak majd benyújtani; a gyerek korának és képességeinek megfelelő játékokat vásároljanak; figyeljenek oda az életkori ajánlásokra, 3 éven aluli gyerekeknek ne vegyenek olyan játékokat, amelyeknek apró elemeik, könnyen leváló alkatrészeik vannak, ezek ugyanis fulladást, sérülést vagy más egészségkárosodást okozhatnak.

A vásárlóknak tudniuk kell továbbá, hogy a termékeken jól látható helyen és olvashatóan fel kell hogy legyen tüntetve a gyártó vagy importőr cég neve és adatai, a játék egyedi azonosító száma (típus-, tétel- vagy sorozatszám, modellszám vagy egyéb azonosító), valamint a CE megfelelőségi jelölés, melynek alapján feltételezhető, hogy a játék biztonságos.

A játékokkal kapcsolatos esetleges panaszt elsősorban annál a kereskedőnél/üzletnél kell jelezni, ahol a terméket megvásárolták, és amennyiben a probléma nem oldódik meg, a fogyasztóvédelem területi képviseleteihez kell fordulni – áll még az ANPC közleményében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük