Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Érettségi: ezt kapták a végzősök magyar nyelv és irodalomból

Érettségi: ezt kapták a végzősök magyar nyelv és irodalomból Románia

Kedden, július 2-án magyarból érettségiztek a tizenkettedikesek. A Maszol.ro információi szerint a végzősöknek egyebek mellett a siker fontosságáról és a költözésről kellett szöveget alkotniuk.

Hirdetés
Hirdetés

Akárcsak a román nyelv és irodalom vizsga esetében, anyanyelvből is külön tételt kaptak a reál és a humán szakokon tanuló fiatalok.

A hírportál úgy tudja, a reálosoknak Petőfi Sándor Megteremtenéd lelkem új világát… című versét kellett elemezniük (első tétel), a siker fontosságáról kellett érvelő szöveget alkotniuk (második tétel), végezetül pedig, a harmadik feladatban, Szereplőbemutatás egy epikus műben címmel kellett értekezést írniuk – itt Kármán József Fanni hagyományai, Jókai Mór Az arany ember vagy Móricz Zsigmond Sárarany című szépirodalmi mű közül válogathattak.

A humán szakosoknak is verselemzés jutott az első feladatban, Szabó Lőrinc Nyári utazás című költeményét kapták a vizsgázók. Továbbá a költözésről kellett elbeszélő szöveget alkotniuk (második tétel), majd Az emlékezés értékkereső útja az epikában címmel vártak tőlük értekezést, amihez Ottlik Géza Iskola a határon vagy Krúdy Gyula A hídon című művet használhatták.

Kedd délután megjelentek a tételek és a hozzájuk tartozó javítókulcsok a tanügyminisztérium honlapján. A reálosok tételét innen, a humánosok tételét innen tudja letölteni. Ezen a linken megnézheti, hogy a reál szakosoktól milyen kidolgozást vártak, itt pedig azt, hogy a humánosokat mi alapján fogják pontozni.

(Maszol)
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük