Felhívás!

Érdemesebb vezetni, mint tanítani

A Független Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) azt állítja, hogy a közszférában dolgozók közül a pedagógusoknak a legkisebb a fizetése. Állításuk szerint a tanárok rosszabbul vannak fizetve, mint a polgármesteri hivatalokban dolgozó titkárnők és gépkocsivezetők.

A Simion Hâncescu által vezetett FSLI példaként egy kezdő tanár fizetését hozta fel: múlt év decemberében a javadalmazás nettó 1440 lejt tett ki és a január elsejei béremelés után is csak 55 lejjel nő bére, annak ellenére, hogy a bruttó kereset elviekben 25 százalékkal emelkedett ez év elejétől. Valójában csak 3.8 százalék a reálbér emelkedése, miután az állam lefölözi a különböző adókat. Ami egy negyven év régiséggel rendelkező tanárembert illeti, 2018. január elsejétől a nettó fizetése 2887 lejre nő, az emelés csak 4,2 százalékot, 117 lejt tesz ki. A 2017-es egységes bérezési törvény szerint a legnagyobb és a legkisebb – közszférában kapható – javadalmazás között 1/12-es paritásnak kell lennie. Jelenleg a tanügyben dolgozók 1,64-2,76 közötti szorzóértékkel számolhatnak, ami a fizetési lista alsó harmadába helyezi őket. A FSLI közleményében rámutat: miután a törvény komolyabb és kiterjesztett egyeztetés nélkül kapta meg a szükséges politikai támogatást egy furcsa helyzet alakult ki. Meglátásuk szerint az önkormányzatokban nincs szoros hierarchiai felépítés a fizetéseket illetően, és így a béreket az illető intézmény vezetőjének jóindulata befolyásolja. Emiatt lehetséges, hogy egy polgármesteri hivatalban dolgozó titkárnő vagy sofőr több pénzt vihet haza, mint egy 25 év régiséggel rendelkező pedagógus. Elviekben a háromezeres község alpolgármestere havonta 5700 lejt keres (3-as szorzóérték), egy megyeszékhely alpolgármestere 15200 lejt kap (8-as szorzó) míg a főváros főpolgármesterének 19 ezer lej a fizetése (10-es szorzó). A FSLI közleménye szerint az önkormányzatoknál 3850 lej az átlagfizetés, míg a tanügyben csak 2350.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. január 16., 18:26
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Többet nem is fognak adni, így van ez 90 óta! A fiatalok is jobb lenne más szakmák fele kacsintgatnának, mivel akad még 1 aprócska gond is , sokan 2-3 suliban is tanítanak, hogy kijőjjön a katedra! A másik az ingázás megtérítése ami külön szabályok szerint történik! Ps.szuper körülmények a munkahelyen: zsúfolt tanári, piszkos osztálytermek, laborhiány, kajabont még soha sem kaptunk, továbbképzés csak átverésből!!!!

 • User
  Dátum: 2018. január 17., 20:27
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Nézzék meg ki szólt hozzá 9,26 – kor. Meg kell büntetni, aki így dolgozik a tanügyben, azt meg kell büntetniük! Ha futni hagyják, magukon szárad a bűn!