Hirdetés
Hirdetés

EP-választás: Az MPP elnöke megegyezést írt alá Vincze Loránt RMDSZ-es képviselőjelölttel

EP-választás: Az MPP elnöke megegyezést írt alá Vincze Loránt RMDSZ-es képviselőjelölttel Románia

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Mezei János megegyezést írt alá szerdán Vincze Loránttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselőjelöltjével a jelölt támogatásáról, illetve az MPP céljainak a megjelenítéséről.

A Sepsiszentgyörgyön aláírt dokumentum szerint Vincze Loránt vállalja, hogy elkötelezett marad az MPP által is képviselt célok mellett, és megválasztása esetén azokat is megjeleníti az Európai Parlamentben. Ezek között a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tisztségét is betöltő Vincze vállalta, hogy képviseli a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezését, és aktívan támogatja annak sikerre vitelét. Rögzítették, hogy a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés és az RMDSZ által indított Minority SafePack polgári kezdeményezés kölcsönösen erősítik egymást.

Vincze Loránt azt is vállalta, hogy megválasztása esetén munkakapcsolatot alakít ki az MPP-vel, és lehetőséget biztosít számára az erdélyi autonómiaformák, illetve az erdélyi tájegységek bemutatására az Európai Parlamentben.

Hirdetés
Hirdetés

Az MPP a megállapodásban azt vállalta, hogy segíti Vincze Loránt EP-képviselőjelölti kampányát, és támogatja az RMDSZ-es politikusnak a FUEN élén végzett munkáját is. Az MPP elkötelezte magát ugyanakkor azon erőfeszítések támogatása mellett is, amelyek sikerre juttatják a Minority SafePack polgári kezdeményezést, és biztosítják, hogy EU-s törvények szabályozzák az őshonos közösségek jogait.

Az MPP azt is vállalta, hogy a FUEN tagszervezeteként cselekvő szerepet vállal a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés ismertetésében és az egymillió aláírás összegyűjtésében.

A megállapodásban a felek elkötelezték magukat a nemzeti ügy európai képviselete mellett, és rögzítették, hogy rendszeresen egyeztetnek és közösen lépnek fel a romániai és nemzetközi fórumokon.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük