Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

EMNT: bőven van még kit honosítani Erdélyben

EMNT: bőven van még kit honosítani Erdélyben Románia

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke szerint az 1,2 milliós romániai magyarságból eddig több mint 550 ezren szerezték meg a magyar állampolgárságot a kedvezményes honosítás során. Sándor Krisztina szerint sokan vannak Erdély-szerte, akik még honosíthatók.

Hirdetés
Hirdetés

Az EMNT ügyvezető elnöke és Csomortányi István, az EMNT-vel partnerségben működő Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a honosításról és választási regisztrációról. Az általuk elmondottakról a két szervezet sajtóirodája adott ki közös közleményt.

Sándor Krisztina kijelentette: a két szervezet aktivistái arra készülnek, hogy késő őszig felkeressék a még nem honosított személyeket, és segítséget nyújtsanak nekik a magyar állampolgárság kérelmezésében. Hozzátette: az EMNT honosítási tanácsadással foglalkozó irodáiban az elmúlt hónapokban megnövekedett az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt.

„A magyar állampolgárság felvétele kötelezettségekkel is jár, így ha valaki esetében név- vagy lakcímváltozás történt, vagy ha a családban házasságkötés, születés vagy haláleset következett be, azt jelezni kell a magyarországi hatóságoknak is” – mondta Sándor Krisztina.

A sajtótájékoztatón elhangzott: akik részt kívánnak venni a jövő évi magyarországi választásokon, de nem rendelkeznek magyar állampolgársággal, még idén ősszel – szeptember-október folyamán – kérelmezzék, hiszen csak így biztosítható, hogy időben le tudják tenni állampolgársági esküt.

Csomortányi István bejelentette: az elkövetkező időszakban intenzív regisztrációs kampányba is kezdenek, amely során a magyarországi választói névjegyzékbe még nem regisztrált erdélyi magyar állampolgároknak segítenek e művelet elvégzésében. A politikus úgy vélte: nemcsak jog, hanem kötelesség részt venni a jövő évi magyarországi parlamenti választásokon, hiszen ez „a nemzet határok feletti újraegyesítésének a kifejeződése”.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 3., 12:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sok „derék” székely eddig is úgy tartotta, hogy minek neki a kettős, egy is, a bukaresti is elég.. Aztán van egy csomó olyan magyar állampolgársággal rendelkező székely lány és székely elvált asszony, aki romák ember melett szerezte meg a „boldogságát”!

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 6., 11:11
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem vagyok buszke erre az országra- Romaniara gondolok, de annak a Magyarországnak az állampolgársága sem kell az összes anyagi előnyével együtt, amely az elmúlt 1100 évben, ha harcolni kellett mindig előre küldött a halálba, a semmi közepére telepitett ellenséges szászok és románok közé a határvidékre, gazdaságilag nem egy jó helyre(pl. a magyar alföld helyett a jászok vagy kunok mellé/helyére).
  A gazdasági fejlesztésekből rendre kihagyta Székelyföldet (a XIX. század végére, XX .század elejere került sorra a környék egy sovány vasútvonal erejéig), a Trianoni diktátum idején és az idegen beözönlésekor magunkra hagytak, a visszacsatoláskor mindenfele szedett-vedett dzsentri bandára bízta a helyieket és sorolhatnám.
  A 2005-os népszavazáskor a magyarországi állampolgárok zöme kimutatta érzéseit felénk, néhány ezer ember a lovas, gumikerekü- szekeres, múzeum látogatós kirándulásokon kisírta a vállunkon magát, de a többséget nem érdekli /érdekelte Erdély, Székelyföld, Felvidék, Vajdasag sorsa..
  Vagyis igen … Állampolgárságot adnak, iskolákat, foci akadémiákat építenek és a végzős diákokat elviszik , innen pótlandó az akut munkaerőhiányt. így könnyű nem befogadni a migránsokat, ha van saját migráns a hátsó kertből…..
  Minden, mindig a gazdasági érdekekről szolt, a többi csak máz. Kell a szavazó és Viktor kiadta az ukázt : állampolgár kell…

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 7., 9:05
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Amiket leírtál annak történelmi előzményei és következményei voltak.Az erdélyi vajdák meg fejedelmek gyakran szembeszálltak a magyar királysággal meg az osztrák hatalommal.Jött Mohács,a Reformáció megrengette az országot,magyar magyar ellen fordult (ezt ünneplik a csiksomlyói búcsun!)a Báthoryak meg akarták nyirbálni Székelyföd jogait,ezért Mihály vajda mellé álltak,jaztán jött az osztrák uralom, Madéfalva, ’48,utána.megint a kemény osztrák uralom,a Kiegyezés,a Belle epoque,ami a székelységnek tényleg nem hozott sok -sok jót,aztán az 1.VH,Trianon,román diktatura sorozata,kommunizmus,aztán a mostani rablókapitalizmus.Na ezek után mit is lehet várni?Új kihivások jönnek megint sötét felhők gyülekeznek …