Felhívás!

Elutasították az USR-PLUS szövetség jelentkezését az EP-választásokra

Elutasították az USR-PLUS szövetség jelentkezését az EP-választásokra Románia

Elutasította a Központi Választási Iroda (BEC) az USR PLUS 2020 Szövetség jelentkezését az európai parlamenti választásokon való megmérettetésre. A BEC arra hivatkozik, hogy Dan Barna és Dacian Cioloş nem szerepelnek alakulatuk elnökeként a politikai pártok jegyzékében. Az USR és a PLUS megfellebbezi a döntést a legfelsőbb bíróságon.

A PLUS csütörtöki közleményében rámutat, Dan Barnát 2017 októberében választották meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökévé, Dacian Cioloş pedig 2019 januárja óta elnöke a PLUS-nak. Mindkét alakulat kérte a bukaresti törvényszéktől elnökük bejegyeztetését, ez idáig azonban nem született végleges határozat erről, és a BEC erre hivatkozva utasította el a választási szövetség igénylését. “Ez egy politikai döntés, amely a Liviu Dragnea által létrehozott korrupt rendszer nyomására született. Az általunk benyújtott jogi dokumentumok nem számítottak, mint ahogyan a két párt törvényes döntései és a 14 ezer tag akarata sem. Nem számít az a 200 ezer aláírás sem, amelyet összegyűjtöttünk” – fogalmaz a közlemény.

A két alakulat úgy véli, igénylésüket azért utasították el, mert Liviu Dragnea “fél az USR PLUS 2020 Szövetségtől”, az azt alkotó pártok minden kezdeményezésétől.

“A BEC mai döntése egy dolgot jelent: minden módon és minden eszközzel meg akarják akadályozni, hogy részt vegyünk a választásokon. (…) 1990 óta ez az első alkalom, amikor visszadobnak egy olyan jelöltlistát, amely a közvélemény-kutatások szerint a román állampolgárok mintegy 20 százalékának támogatását élvezi” – áll még a közleményben.

A BEC döntése nem végleges, a két párt megfellebbezi azt a legfelsőbb bíróságon.

“Akkor is továbbmegyünk, ha a legfelsőbb bíróság számunkra kedvezőtlen döntést hoz, és az USR, illetve a PLUS kénytelen lesz külön listán indulni a választáson. Ismét összegyűjtjük az aláírásokat, támogatni fogjuk egymást. (…) Büntetőügyesek és lopás nélküli országot akarunk, és ezért a végsőkig harcolni fogunk” – zárja közleményét az USR és a PLUS.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.