Elutasította az alkotmánybíróság Johannis közigazgatási törvénnyel kapcsolatos óvását

Elutasította az alkotmánybíróság Johannis közigazgatási törvénnyel kapcsolatos óvását Románia

Elutasította hétfőn az alkotmánybíróság KlausJohannis államfő óvását, amelyet a 2001/215-ös helyi közigazgatási törvényt kiegészítő és módosító jogszabály ellen nyújtott be – értesült az Agerpres hírügynökség.

Az államfő beadványában többek között azt kifogásolta, hogy elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, a képviselőház ugyanis – döntő házként – olyan előírásokat fogadott el, amelyeket a tervezetet első házként tárgyaló szenátus nem vitatott meg.

Az államfő elsősorban a helyi és megyei képviselő-testületek feloszlatásával kapcsolatos bizonyos előírások ellen emelt szót.

Elutasították a PNL beadványát is

Elutasította hétfőn az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) panaszát, amelyet a képviselőházi elnöki jogkör átruházásáról rendelkező házszabályi előírás ellen nyújtott be az ellenzéki alakulat – értesült az Agerpres hírügynökség.

A PNL azt követően fordult beadvánnyal a taláros testülethez, hogy a képviselőház március 25-én panaszt emelt az alkotmánybíróságon (CCR), a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérve a korrupciós ügyeket tárgyaló bírói tanácsok kapcsán. Az alsóház beadványát akkor Florin Iordache alsóházi alelnök írta alá, mivel Liviu Dragnea házelnök egészségügyi problémákra hivatkozva abban a periódusban néhány napra rá ruházta át házelnöki teendőit.

A liberálisok beadványának benyújtásakor Orban rámutatott, meglátásuk szerint a képviselőház elnöke nem ruházhatja át az alkotmány által előírt hatáskörét az alelnökökre, ezért fordultak az alkotmánybírósághoz az ügyben.

“Nem fogadhatjuk el, hogy a román állam eme fontos szervét Liviu Dragnea amnesztia-intézményévé változtassák. Mindenki számára világos, hogy a Florin Iordache által Liviu Dragnea nevében benyújtott panaszok egyetlen célja megmenteni Dragneát a büntetéstől” – fogalmazott Orban.

A Florin Iordache által aláírt beadvány kapcsán szintén hétfőre vártak döntést az alkotmánybíróságtól, a taláros testület azonban ezt június 5-ére halasztotta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.