Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elutasította az alkotmánybíróság az igazságügyi törvények elleni óvásokat

Elutasította az alkotmánybíróság az igazságügyi törvények elleni óvásokat Románia

Elutasította az alkotmánybíróság a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Nép Ügyvédje alkotmányossági kifogását, amelyet az igazságügyi törvények ellen nyújtottak be – közölték az Agerpres hírügynökséggel a testülethez közel álló források.

Az alkotmánybíróság mind a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény, mind az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló jogszabály, mind pedig a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működését szabályozó törvény ellen benyújtott kifogásokat elutasította.

Az USR parlamenti képviselője, Stelian Ion azt kifogásolta a törvények kapcsán, hogy a koalíciós pártok sürgősségi eljárással vitték át azokat a parlamenten, így nem volt mód arra, hogy megvárják a Velencei Bizottság álláspontját. Az USR-s képviselő szerint az új jogszabályok “oligarchizálják” az igazságszolgáltatást, egy szűk, politikai alapon kinevezett bírói és ügyészi csoport kezébe adva a hatalmat.

Az AUR azt nehezményezte, hogy a törvényeket “visszaélésszerűen” és “lekezelő módon” szavazták meg, és “pusztító hatásuk” lesz, amint hatályba lépnek”. Az AUR szerint hatástalanná válnak az alkotmánybírósági döntések azáltal, hogy nem szankcionálhatók azok a bírák, akik elmulasztják betartani ezeket.

A Nép Ügyvédje a törvény több cikkelyét is kifogásolta. Bírálta többek között azt az előírást, amely lehetővé teszi a bírák és ügyészek számára, hogy tagjai legyenek nonprofit szervezetek vezető testületeinek, vagy szakértőként részt vállaljanak az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó, külső finanszírozású projektekben. Mi több, a törvény szövegéből nem derül ki, hogy származhat-e jövedelmük ezekből a tevékenységekből – hívta fel az ombudsman a figyelmet. A Nép Ügyvédje úgy vélte, a bírák és ügyészek tevékenységi körének kiterjesztése sérti a bírói függetlenség, valamint a bírói és ügyészi szerep és összeférhetetlenség elvét.

Ugyanakkor alkotmányellenesnek tartotta az ombudsmani hivatal a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény azon előírását is, amely törli a fegyelmi vétségek listájáról az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság határozatainak figyelmen kívül hagyását.

Az USR felszólította az államfőt, hogy ne hirdesse ki az igazságügyi törvényeket

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felszólította Klaus Iohannis államfőt, hogy ne hirdesse ki jelenlegi formájukban az igazságügyi törvényeket. Az USR úgy véli, hogy az alkotmánybíróság politikai eszközzé vált.

“Az alkotmánybíróság sima politikai eszközzé vált. Riasztóan alacsony szintre silányult. Amikor politikai tétről van szó, legtöbbször politikai, és nem jogi alapon dönt” – idézi az USR közleménye Stelian Ion képviselőt, volt igazságügyi minisztert.

Stelian Ion úgy véli, az alkotmánybíróságnak meg kellett volna várnia a Velencei Bizottság álláspontját az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban. Ez november 16-ára várható, bőven lett volna tehát idő, hogy a törvényeket összhangba hozzák az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus feloldásához és a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételek teljesítésével – érvelt a képviselő.

Kifejtette, az USR által kifogásolt törvénycikkelyek között bőven akadt olyan, amelyet alkotmányellenessé lehetett volna nyilvánítani.

Mindezek okán az ellenzéki párt felszólította Klaus Iohannis államfőt, hogy ne hirdesse ki az igazságügyi törvényeket, és várja meg a Velencei Bizottság álláspontját.

“Egy felelős államfő nem bátoríthatja az igazságügy oligarchizálódását, ahogy azt Cătălin Predoiu miniszter kigondolta. Ha így lenne, azt hihetnénk, hogy az elnök egy olyan igazságügyi rendszert támogat, amely gyenge, vérszegény módon működik a közemberek számára, de védőpajzsként szolgál a BMW-rajongó politikai udvartartásnak, és eszközül a politikai ellenfél megsemmisítésére” – fogalmaz az USR.

Stelian Ion szerint jelenlegi formájukban az igazságügyi törvények károsak, és nem szolgálják az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus feloldását.

A volt igazságügyi miniszter szerint szükség van az alkotmánybíróság megreformálására, mert a taláros testület jelenleg politikai érdekeknek rendeli alá döntéseit. Az USR törvénytervezetet nyújt be jövő héten az alkotmánybíróság megreformálására – olvasható a közleményben.

Az AUR is tiltakozik

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is felszólította az államfőt, hogy ne hirdesse ki az igazságügyi törvényeket, mert azok áthágják a jogállamiság elvét.

“Az alkotmánybíróság mai döntése a román állam alapjainak elárulását jelenti! Románia Alkotmányát nemcsak meggyengítette a CCR mai döntése, hanem egyenesen lábbal tiporta. Az alkotmánybíróság egy dísz lett a kormánykoalíció derékszíján. Az által, hogy megszüntették a fegyelmi szankciót az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság döntéseit figyelmen kívül hagyó bírák számára, Románia egy kutyák nélküli faluvá válik, ahol minden visszaélés megengedett és büntetlenül marad. (…) Az alkotmánybíróságot térdre kényszerítette a Iohannis-rezsim PSD-PNL-RMDSZ koalíciója” – olvasható az AUR közleményében.

A legfőbb ügyész üdözölte a döntést

Gabriela Scutea legfőbb ügyész szerdán méltatta az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó új törvény tervezetének azt az előírását, amelyik lehetőséget ad számára jogszerűtlenségre vagy megalapozatlanságra hivatkozva felülbírálni a büntetőeljárások megszüntetéséről szóló határozatokat és az ügyészek bármilyen döntését.

A vádhatóság vezetője szerint ez az előírás optimális jogi keretet biztosít a legfőbb ügyésznek ellenőrzési jogköre gyakorlására annak érdekében, hogy az ügyészségek egységesen, a törvényesség és pártatlanság elvének megfelelően működjenek.

A legfőbb ügyészség Facebook-oldalán közzétett szerdai bejegyzés szerint Gabriela Scutea a balkáni államok legfőbb ügyészeinek bukaresti fórumán nyilatkozott erről.

forrás: Agerpres

fotó: ccr.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük