Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elutasította a szenátus a gyermekpénz emeléséről szóló AUR-tervezetet

Elutasította a szenátus a gyermekpénz emeléséről szóló AUR-tervezetet Románia

Elutasította hétfőn a szenátus a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) a gyermeknevelési pótlék emelésére vonatkozó törvényjavaslatát.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet a 2 évesnél nagyobb gyerekeknek 18 éves korukig, illetve a középiskolai tanulmányaik befejezéséig 300 lejes juttatást irányozna elő 2022. január elsejétől. Két éves korig – fogyatékkal élő gyerekek esetében 3 éves korig – a jelenlegi 600 lejes szinten maradna a gyermekpénz összege.

A kezdeményezők ugyanakkor azt is javasolják, hogy a két vagy több gyermeket nevelő családok esetében minden gyermek után 600 lej gyermeknevelési pótlék járjon, életkortól függetlenül, a gyermekek 18. életévének betöltéséig.

Rodica Boancă AUR-szenátor a tervezet vitáján többek között hangsúlyozta, hogy „egy demográfiai szakadék felé tartunk”, hiszen 2021-ben mindössze 180 ezer gyermek született Romániában, a legkevesebb 1930 óta. A tervezet a többgyermekes családokat lenne hivatott támogatni – tette hozzá.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Irineu Darău felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy a törvényjavaslat alkotmányellenes, mivel „diszkriminál a gyermekek között a testvérek száma alapján”.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük