Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Elutasította a képviselőház a Büntetőügyesek nélküli közéletet projekt napirendre tűzését

Elutasította a képviselőház a Büntetőügyesek nélküli közéletet projekt napirendre tűzését Románia

Elutasította hétfőn a frakcióvezetők tanácsa, hogy a képviselőház plénumának napirendjére tűzzék a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tervezeteit, köztük a Büntetőügyesek nélküli közéletet projektet.

Stelian Ion, az USR frakcióvezetője szerint a javaslatokat azért utasították el, mert a Pro Románia képviselője tartózkodott, az RMDSZ frakcióvezetője pedig nem volt jelen.

Hozzátette: ez azt mutatja, hogy a leendő kormánynak nagyon gyenge támogatottsága lesz a parlamentben.

“Az alkotmány kimondja: a kormánynak parlamenti támogatással kell rendelkeznie. Éppen ezért, ami másoknak elfogadhatatlannak tűnik, az számunkra nyilvánvaló: ha van lehetőség előre hozott választásokat szervezni, azt most kell megtenni, most kell felvállalni, természetesen az elnökválasztás után, ezt a liberálisoknak is meg kell érteniük” – mondta Stelian Ion.

Az USR frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a szövetség folytatja a tárgyalásokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőivel, és konkrét javaslatot és megoldásokat vár Ludovic Orbantól, a kormányalakítással megbízott miniszterelnöktől, többek között a speciális nyugdíjak megszüntetésével, az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaéléseket vizsgáló ügyészség felszámolásával, és a kétfordulós polgármester-választás visszaállításával kapcsolatban.

Barna: ma bebizonyosodott, hogy a parlamentben egyelőre nincs működőképes többség

A parlamentben egyelőre nem létezik egy működőképes többség, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) “nem sikerült egy olyan többséget létrehoznia, amely támogatná a reformokat”, hiszen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által kezdeményezett, Büntetőügyesek nélküli közéletet törvénytervezetet és a kétfordulós polgármesterválasztás projektjét még a napirendre sem sikerült feltenni a képviselőház hétfői ülésén, jelentette ki Dan Barna USR-elnök hétfő délután Ploieştien.

“A parlamentből jövök, ahol reggel bebizonyosodott, sajnos nincs működőképes többségünk, legalábbis jelenleg. Az USR jogszabályjavaslatai, amelyeket a kijelölt kormányfő, Orban úr a velünk való tárgyaláskor támogatott, nem is kerültek ma (hétfő – szerk. megj.) napirendre. A frakcióvezetők megbeszéléséről az RMDSZ képviselője hiányzott, a PSD-s frakcióvezető ellene szavazott, a Pro Románia képviselője tartózkodott’ – fejtette ki Dan Barna.

Az USR vezetője kifejtette, kedden találkozik Ludovic Orban kijelölt kormányfővel és a PNL-küldöttséggel, hogy a következő lépéseket megvitassák. Rámutatott, egy kisebbségi kormány “a PSD, Victor Ponta, Tăriceanu kényének-kedvének lesz kitéve”, és valószínűleg majdnem semmit sem fog tudni megvalósítani a reformokból, amelyekre pedig Romániának oly nagy szüksége van. Hozzátette, fel fogja szólítani Orbant, hogy olyan megoldásokkal álljon elő, amelyek működnek is.

“A dolgok jelenlegi állása szerint, egyelőre ez ugyanaz a parlament, amely nemrég még Liviu Dragneát támogatta, amely a PSD-kormányt támogatta” – fűzte hozzá Barna.

Leszögezte, az USR nem kért tisztségeket az állami struktúrákban, hanem csak azt kérte, hogy a két jogszabálytervezetét – a büntetőügyesek nélküli közéletre és a kétfordulós polgármesterválasztásra vonatkozót – szavazzák meg.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.