Felhívás!

Elutasította a házbizottság a bizalmatlansági indítvány aláírásainak ellenőrzésére irányuló igénylést

Elutasította a házbizottság a bizalmatlansági indítvány aláírásainak ellenőrzésére irányuló igénylést Románia

Elutasította hétfőn a képviselőház és a szenátus egyesített házbizottsága a Nemzeti Liberális Párt (PNL) igénylését, amelyben az USR PLUS és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által benyújtott bizalmatlansági indítvány aláírásainak ellenőrzését kérte az alakulat. Az indítvánnyal kapcsolatos parlamenti menetrendről azonban kvórumhiány miatt ismét nem született döntés, így újra össze kell majd hívni a testületet.

A bizalmatlansági indítvány támogató aláírásainak ellenőrzését a PNL felsőházi frakcióvezetője, Daniel Fenechiu kérte. Ez azt feltételezte volna, hogy a dokumentum két hétre a statútum-bizottság elé kerül.

A liberálisok és a képviselőház elnöke, Ludovic Orban az ülés után úgy nyilatkozott, Fenechiu igénylésének elfogadását a testület 9 tagja támogatta, heten ellenezték, két személy – jómaga és a nemzeti kisebbségek egyik képviselője, Ovidiu Ganţ – tartózkodott. Így a kérés elutasítottnak minősül, a házszabály értelmében ugyanis egy javaslat elfogadásához a jelenlévők fele plusz egy szavazatra van szükség – magyarázta.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakciójának elnöke, Alfred Simonis az igénylés szavazásra bocsátása előtt közölte, alakulatának képviselői visszavonultak az ülésről, mivel a bizalmatlansági indítványt kezdeményező AUR és USR PLUS őket nem kereste meg, és az ő indítványukat nem akarták aláírni.

Az igénylés elutasítását követően a liberális törvényhozók egy része elhagyta az üléstermet, így amire a bizalmatlansági indítvány napirendre tűzéséről kellett volna szavazni, határozatképtelenné vált a testület – ismertette Ludovic Orban.

A házbizottság immár harmadik alkalommal ült össze kijelölni a bizalmatlansági indítvány parlamenti menetrendjét, miután a péntek estére, majd a szombat délelőttre összehívott ülésen is határozatképtelennek bizonyult a testület létszámhiány miatt.

USR PLUS: a “győztes csapat” új taggal, Marcel Ciolacuval bővült

Ionuţ Moşteanu, az USR PLUS képviselőházi frakcióvezetője és szóvivője a két parlamenti házbizottság összevont ülését követően kijelentette, az utóbbi 31 év alatt először fordul elő, hogy megtagadják a bizalmatlansági indítvány benyújtásának jogát, ami precedens nélküli alkotmányossági visszaélés.

Moşteanu a sajtónak adott hétfői nyilatkozatában felrótta Marcel Ciolacu PSD-elnöknek, hogy Florin Cîţu miniszterelnököt védi az indítványtól.

“A PSD és a PNL megtagadja a törvényhozóktól a bizalmatlansági indítvány benyújtásának jogát. Az utóbbi napokban beigazolódott, ha még egyáltalán szükség volt rá, hogy – a Ciolacu úr kijelentései dacára – valójában a győztes csapat új taggal, Marcel Ciolacuval bővült” – mondta a frakcióvezető, hozzátéve, a jelek szerint Ciolacu azt a feladatot kapta, hogy védje Cîţu miniszterelnököt.

Az USR PLUS szóvivője elmondta, az alakulat minden törvényhozója jelen van és támogatja a bizalmatlansági indítványt. A dokumentum napirendre tűzésének elodázását ahhoz az időszakhoz hasonlította, amikor Liviu Dragnea volt a képviselőház elnöke, aki – Moşteanu szerint – azt tett, amit akart, fittyet hányva az alkotmányosságra vagy a házszabályra.

“Az utóbbi 31 évben először történik meg, hogy a törvényhozóktól megtagadják a bizalmatlansági indítvány benyújtásának jogát. A PSD-sek és a PNL-sek bojkottálták ezt az ülést, hogy ne lehessen megszabni az indítvány felolvasásának, megvitatásának és a róla való szavazásnak az ütemtervét. Erre még nem volt példa” – fogalmazott az USR PLUS frakcióvezetője.

Az alakulat hétfőn a Facebookon közölte, hogy a PSD törvényhozói harmadik alkalommal is bojkottálták a két házbizottság összevont ülését, amelyen a bizalmatlansági indítványra vonatkozó ütemtervet kellett volna leszögezni. Az USR PLUS szerint ezzel Marcel Ciolacu bebizonyította, hogy kettős játékot játszik, és valójában nem akarja Florin Cîţu menesztését.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.