Felhívás!

Eltörölnék a szükségállapot alatt kiszabott bírságok egy részét

Eltörölnék a szükségállapot alatt kiszabott bírságok egy részét Románia

Törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Pro Románia és az RMDSZ a szükségállapot idején kiszabott bírságok nagy részének automatikus – azaz bírósági döntést nem igénylő – eltörléséről.

Erről az ALDE elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu számolt be kedden egy Facebook-bejegyzésben.

Tăriceanu megjegyzi, a hatósági karantén vagy a lakhelyi elkülönítés megszegése, valamint a közrend- és közcsendháborítás miatt kirótt büntetésekre nem terjed ki a tervezet hatálya, ugyanakkor nem az a célja a jogszabályjavaslatnak, hogy az igazságtalanság érzetét keltse a törvénytisztelő állampolgárokban, vagy hogy elbátortalanítsa a rendőrséget. “A törvény lehetővé teszi majd az igazságszolgáltatás számára, hogy normálisan működjön, és ne temesse maga alá több mint 300 ezer ügyirat” – fogalmaz.

A szenátushoz benyújtott tervezet semmissé nyilvánítaná az 1999/1-es sürgősségi kormányrendelet 28. cikkelye alapján kirótt bírságokról szóló jegyzőkönyveket. A már befizetett bírságokat igénylésre visszatérítenék, a még be nem fizetett büntetésektől pedig eltekintetnének – áll a tervezetben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.