Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Előzetes képzés nélkül használhatnának fegyvert a magas rangú tisztviselők

Előzetes képzés nélkül használhatnának fegyvert a magas rangú tisztviselők Románia

A magas rangú állami tisztségviselőknek, bíráknak és ügyészeknek, diplomatáknak, katonáknak és rendőröknek nem kellene fegyverkezeléssel kapcsolatos képzést végezniük ahhoz, hogy megkapják a fegyverbeszerzési engedélyt – erről szóló törvényjavaslatot fogadott el szerdán a szenátus első házként.

A lőfegyverek és lőszerek beszerzési és tartási engedélyéről szóló 2004/295-ös törvényt módosító tervezetet 42 igen, 15 nem szavazat mellett, négy tartózkodással fogadta el a felsőház.

A javaslatot beterjesztő Florin Roman nemzeti liberális párti (PNL-s) képviselő szerint a bűnözés növekedése, a fegyveres támadások gyakorisága, az önvédelemhez való jogra hivatkozó kérelmek egyaránt indokolják a törvény módosítását.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet a fegyverkezeléssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzés elvégzéséhez köti a fegyverbeszerzési engedély kibocsátását, a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, diplomatákat, katonákat és rendőröket azonban mentesítené e kötelezettség alól. „Rendőri vagy katonai pályafutásuk alatt ezek a személyek automata és félautomata harci fegyvereket használtak valós missziókban” – érvelt a képviselő. A kormány nem támogatja a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy a javaslat nem indokolja meg, miért mentesítik a kötelezettség alól a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, valamint a diplomatákat.

A kormány állásfoglalása ugyanakkor rámutat, ilyen képzéseken még az aktív állományban levő katonáknak is részt kell venniük, mert esetenként szolgálati hatáskörüknél fogva nem kell fegyvert viselniük, használniuk.

A törvényjavaslatról a képviselőház szavaz döntő házként.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 30., 12:22
    ÉRTÉKELÉS: 12

    20 éve van éles szolgálati fegyverem, szpeci kiképzésem, most vettem egy légpuskát s iskolát kell végeznem, majd egy olyan aki sosem használt éles helyzetben fegyvert, majd elmagyarázza mit kell tennem s mi a puska stb, korrekt, éljen a hülyeség, ebböl is latszik, hogy kik a törvényalkotoink.