Felhívás!

Előjegyzés nélkül, bárki beoltathatja magát az AstraZeneca vakcinájával

Előjegyzés nélkül, bárki beoltathatja magát az AstraZeneca vakcinájával Románia

Előjegyzés nélkül, bárki beoltathatja magát az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával – közölte Valeriu Gheorgiță, az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke.

Gheorghiţă szerint az oltóközpontok vezetőinek javaslatára vették fontolóra ezt a lehetőséget, amellyel jelen állás szerint péntektől élhetnek az érdekeltek. Addig gondoskodnak arról, hogy valamennyi oltóközpontnál legyen elegendő oltóanyag, eddig ugyanis az előjegyzések függvényében osztották ki ezeket.

“Nem akarjuk ezzel túlzsúfolni az oltóközpontokat, a cél az, hogy megkönnyítsük az oltáshoz való hozzáférést, főleg azokban a központokban, amelyeknél jelenleg kevés a jelentkező” – nyomatékosította.

Az előjegyzés nélkül oltásra jelentkezőknek mindössze a személyi igazolványukat kell felmutatniuk az oltóközpontnál.

Azt követően, hogy a közbeszédben elterjedt a hír, miszerint az AstraZeneca oltás egyik ritka mellékhatása lehet a vérrögképződés, jelentősen csökkent azoknak a száma, akik immunizálják magukat ezzel a szérummal.

Gheorghiţă április 8-án közölte, hogy Románia folytatja az AstraZenecával való immunizálást, nem lesz korhatári korlátozás, bárki megkaphatja a vakcinát. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Romániában eddig 400 ezer személyt oltottak be az AstraZenecával ám egyetlen vérrögképződéses esetet sem jelentettek.

Az Európai Gyógyszerügynökség korábban arra mutatott rá, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat. A járványügyi szakemberek elismerik, hogy azonosítottak egy lehetséges ok-okozati viszonyt az oltás és a vérrögképződés között, utóbbi előfordulása azonban nagyon ritka.

Április 4-éig több mint 34 millió adagot használtak fel az oltóanyagból világszerte, és 222 vérrögképződéses esetet jegyeztek, ami azt jelenti, hogy 100 ezer személyre 0,65 ilyen eset jut.

(Marosvásárhelyi Rádió/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások