Felhívás!

Elnapolták a bizalmatlansági indítvány vitáját

Elnapolták a bizalmatlansági indítvány vitáját Románia

Meghatározatlan ideig elnapolták a Florin Cîțu vezette kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és a szavazást. A parlament egyesített házbizottsága csütörtökön úgy döntött: az indítvány napirendre tűzésével megvárják, hogy az alkotmánybíróság állást foglaljon az előterjesztés szabályosságát illetően.

Az alkotmányossági panaszt a kormány emelte a parlament ellen arra hivatkozva, hogy a kormánykoalícióban részt vevő USR-PLUS szövetség szabálytalanul terjesztett be – az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen – bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen. A kormány egyebek mellett azt kifogásolja, hogy az indítványhoz online beküldött vagy fénymásolt aláírásokat is mellékeltek, beterjesztéséről pedig a parlament nem küldött még aznap (ahogyan az alkotmány előírja) hivatalos tájékoztatást a kormánynak.

Az alkotmánybíróság várhatóan jövő héten tűzi ki a panasz elbírálásának időpontját. A testület szeptember 15-ig adott határidőt a kormánynak és a parlamentnek, hogy álláspontját előterjessze.

A bizalmatlansági indítványt csütörtökön ismertetik a parlamentben.

Korábban a kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) a házbizottsági ülés bojkottálásával hátráltatta az indítvány napirendre tűzését. A kormánybuktatási próbálkozás szavazás alá bocsátását különböző megfontolások miatt késleltető nagy pártok azonban kénytelenek voltak taktikát váltani, miután a – miniszterelnökkel a PNL elnöki tisztségéért versengő – Ludovic Orban képviselőházi elnök és Anca Dragu, az USR-PLUS-os szenátusi elnök csütörtökre összehívta a parlament két házának együttes ülését.

Miután a PSD és a PNL felhagyott a bojkottal, csütörtökön a házbizottságban mindkét nagy párt elfogadta a – kormányban részt vevő – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatát, hogy a bizalmatlansági indítvány vitáját és szavazását halasszák az alkotmánybírósági döntés utáni időpontra. A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájának időzítése kulcsfontosságú a PNL-n belüli hatalmi harc szempontjából, Cîțunak ugyanis alapvető érdeke, hogy tisztségben lévő miniszterelnökként vegyen részt szeptember 25-én a PNL tisztújító kongresszusán.

A PSD továbbra is azt állítja, hogy meg akarja buktatni a Cîțu-kormányt és előrehozott választásokat akar, de olyan eljárás nyomán amelynek törvényessége vitathatatlan. A PNL csütörtökön határozatba foglalta, hogy nem fog a PSD-vel közösen kormányozni.

Az USR-PLUS azzal vádolja Cîțut, hogy kormányfői széke megmentése érdekében korábbi közös ellenfelükkel, a Szociáldemokrata Párttal kötött háttéralkut, és a – Ponta-kormányt hatalomra juttató – Szociálliberális Szövetség (USL) felélesztését tervezi.

Ezt mind a kormányfő, mind a PSD cáfolja, de a politikai elemzők szerint a parlamentben most már egyik nagy párt sem tud már a másik támogatása nélkül többséget gyűjteni maga köré a mindkettő szerint vállalhatatlan nacionalista AUR, és a mindkét nagy párttal szembefordult, magát progresszívnek tartó USR-PLUS nélkül.

Orban: alkotmányellenes a szavazás elhalasztása

“Mélységesen” alkotmányellenesnek tartja Ludovic Orban, a képviselőház elnöke a bizalmatlanság indítványról szóló parlamenti szavazás elhalasztását.

A halasztásról csütörtökön döntött a parlament összevont házbizottsága. Az ülés utáni sajtónyilatkozatában a képviselőház elnöke elmondta, hogy a házbizottság a kormány és parlamenti közötti, alkotmányos jellegű konfliktusra alapozta a döntését.

“Jelen voltam az ülésen, de nem szavaztam, amikor előterjesztették ezt a javaslatot. Nem azért, mert azt kívánom, hogy a parlament mielőbb vitassa meg és bocsássa szavazásra a bizalmatlansági indítványt, hanem azért, mert a házbizottságnak ez a döntése mélységesen alkotmányellenes” – jelentette ki Ludovic Orban.

A politikus emlékeztetett arra, hogy amikor a Szociáldemokrata Párt tavaly augusztusban bizalmatlansági indítványt nyújtott be az általa vezetett kormány ellen, jómaga is egy alkotmányos jellegű konfliktusra hivatkozva támadta meg ezt a kezdeményezést az alkotmánybíróságon. A taláros testület azonban megállapította, hogy megalapozatlan a kifogása, és a parlament végül szavazott a bizalmatlansági indítványról.

Dragu: nincs alkotmányos alapja a bizalmatlansági indítvány vitáját elhalasztó döntésnek

Az USR PLUS-os Anca Dragu szenátusi elnök szerint az alkotmány egyetlen cikkelye sem támasztja alá a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájának elhalasztását a parlament és kormány közötti jogi konfliktusról szóló alkotmánybírósági döntésig.

A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazásra bocsátását az RMDSZ-es törvényhozók javaslatára halasztották el. Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető közölte, a házbizottságok csütörtök reggeli, összevont ülésének egyik napirendi pontja volt a bizalmatlansági indítvány vitájának parlamenti napirendre tűzése, de mivel az indítvány törvényességével kapcsolatban a kormány az alkotmánybírósághoz fordult, az RMDSZ-es törvényhozók javasolták, hogy a megvitatását halasszák el az alkotmánybírósági döntés közzétételéig. A javaslatot a házbizottságok el is fogadták – számolt be Csoma Botond.

Anca Dragu, a szenátus elnöke szerint azonban a halasztásra nincs semmiféle alkotmányos érv. Az USR-PLUS-os politikus beszámolója szerint a PNL és a PSD törvényhozói is megjelentek a házbizottságok összevont ülésén, de a “trükközések” folytatódtak, emiatt halasztották el a bizalmatlansági indítvány vitájának parlamenti napirendre tűzését. “Semmi értelme nincs az alkotmánybíróság döntésére várni, az alkotmány egyetlen cikkelye sem indokolja ezt” – mondta Dragu.

Ciolacu: a Cîţu-kormány megbukott, bizalmatlansági indítványokkal vagy anélkül

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a Cîţu-kormány “bizalmatlansági indítvánnyal vagy anélkül is megbukott”, a PSD pedig “bármilyen bizalmatlansági indítványt megszavaz”.

A politikus telefonon jelentkezett be az Antena 3 csütörtöki műsorába, amelyben azt mondta: nem érti, hogy Ludovic Orban képviselőházi elnök és Anca Dragu szenátusi elnök miért várt öt napot a kormány értesítésével a bizalmatlansági indítványról, annak dacára, hogy hatalmon vannak, a többség támogatását élvezik és minden köztisztség a kezükben van. “Mi köze ehhez a PSD-nek? A PSD tiszteletben tartja az alkotmányt és az ország törvényeit. Természetes, hogy megvárjuk az alkotmánybíróság döntését” – mondta Ciolacu.

A PSD vezetője úgy vélekedett, a bizalmatlansági indítvány törvényességéről szóló alkotmánybírósági döntés még a Nemzeti Liberális Párt tisztújító kongresszusa előtt megszületik. Azt is leszögezte: pártja ‘bármilyen’ bizalmatlansági indítványt megszavaz.

“Legyen világos: a Cîţu-kormány elbukott, bizalmatlansági indítványokkal vagy anélkül. Ha az összevont plénum napirendjére tűzik az indítványt, a PSD megszavazza a Cîţu-kormány megbuktatását. Ez kétségtelen. De ez a politikai válság egy álságos válság, ez az USR zsarolásáról és a PNL belső háborújáról szól. Ilyen képmutatásra és becstelenségre még nem volt példa a román politikában” – jelentette ki Ciolacu.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.