Felhívás!

Elhunyt Ion Caramitru román színész, az UNITER elnöke

Elhunyt Ion Caramitru román színész, az UNITER elnöke Románia

Elhunyt vasárnap, életének 79. évében Ion Caramitru román színész, a Bukaresti Nemzeti Színház igazgatója és a Román Színházi Szövetség (UNITER) elnöke – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget az UNITER képviselői.

A színész a fővárosi Elias kórházban halt meg.

Ion Caramitru 1942. március 9-én született Bukarestben. 1964-ben debütált a Bukaresti Nemzeti Színház színpadán. Karrierje folyamán több színháznál dolgozott színészként és rendezőként, és filmszínészként is hírnevet szerzett magának. Játszott többek között az Akasztottak erdeje című, Liviu Ciulei rendezte filmben, amely díjat nyert az 1965-ös cannes-i filmfesztiválon, de sokan ismerik a népszerű Középiskolások (Liceenii) filmekből is, amelyekben a Socraténak becézett tanár szerepét alakította. Külföldi filmekben is játszott, például az 1991-es, Steven Soderbergh által rendezett Kafka című produkcióban, vagy a Costa Gavras rendezte 2002-es Ámen című filmben.

Caramitru az UNITER elnöke volt annak 1990. február 15-ei megalapítás óta. 1996 és 2000 között kulturális miniszteri tisztséget töltött be.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 12., 14:09
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Megboldogult Ion Caramitru sziművészt a Színházi Szövetség tagjai 199O-ben örök életére választották meg. Mély tiszteletem emlékére!