Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a nyugdíjtörvény tervezetét a képviselőház munkaügyi bizottsága

Elfogadta a nyugdíjtörvény tervezetét a képviselőház munkaügyi bizottsága Románia

A képviselőház munkaügyi bizottsága elfogadta kedden a nyugdíjtörvény tervezetét. A jogszabály szerdán kerül az alsóház plénuma elé – jelentette be Adrian Solomon bizottsági elnök.

A tervezet elfogadása mellett 14 képviselő szavazott, 5 képviselő ellenezte a jogszabályt, egy képviselő tartózkodott.

A bizottság elfogadta a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatainak nagy részét, és zömmel elutasította az ellenzék módosító indítványait.

Az egyik elfogadott módosító javaslat szerint azok, akik tíz évnél rövidebb ideig fizettek nyugdíjjárulékot, választhatnak a nyugdíj és a szociális juttatás között. Akik 10 évnél több, de 15 évnél kevesebb ideig fizettek járulékot, azok minimális nyugdíját az országos bruttó minimálbér 40 százalékában határozzák meg, amelyhez hozzáadják az országos bruttó minimálbér 1 százalékát minden további járulékfizetős év után, a 11. évvel kezdődően és a 14. évvel bezáróan.

Hirdetés
Hirdetés

A képviselők úgy döntöttek, hogy csökkentik a kötelező járulékfizetés időszakát a gyerekeket örökbefogadó nők esetében is, és korkedvezményt adnak azoknak, akik három gyereknél többet neveltek fel.

Egy másik módosító javaslat szerint azok, akik 35 évnél többet éltek és dolgoztak szennyezett környezetben, két évvel korábban kérhetik nyugdíjazásukat.

A nyugdíjpont értéke a kormány által javasolt ütem szerint változik: 2019. szeptember 1-jén – 1.265 lej; 2020. szeptember 1-jén – 1.775 lej; 2021. szeptember 1-jén – 1.875 lej.

Bár reggel megszavazták, a képviselők visszatértek és ismét törölték a fogyatékkal élőket azok sorából, akik csökkentett járulékfizetési periódus után mehetnek nyugdíjba. Az új szöveg szerint ebben a kedvezményben csak a vakok részsülnek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük