Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a kormány a közberuházások folyamatosságát biztosító jogszabályt

Elfogadta a kormány a közberuházások folyamatosságát biztosító jogszabályt Románia

Elfogadta a kormány hétfői ülésén azt a jogszabályt, amely arra hivatott, hogy megoldja az építőanyagok áremelkedése nyomán a közberuházások esetében keletkezett fennakadásokat – közölte hétfőn a kabinet.

Hirdetés
Hirdetés

Az építési alapanyagok drágulása és az építőipari bérek növekedése miatt fennáll annak a veszélye, hogy számos közberuházást nem tudnak folytatni a kivitelezők. Ezért a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztérium egy jogszabály elfogadását kezdeményezte, amely lehetővé teszi, hogy ne kerüljön veszélybe egyetlen közberuházás sem a kivitelezők megnövekedett költségei miatt.

A miniszter rámutatott: az új jogszabály nem csak a pillanatnyi helyzetre ad megoldást, hanem hosszú távú, egyszerűen és minden esetben alkalmazható módszertant ajánl. A jogszabály értelmében a statisztikai hivatal által megállapított új hivatalos árakat veszik figyelembe, így emelkedhet, vagy adott esetben csökkenhet a közberuházásokra fordított összeg, amennyiben az építkezés ideje alatt változnak az alapanyagárak a szerződés aláírásakor érvényeshez képest.

A jogszabály hatálybalépése után egy helyi közberuházás esetén a kivitelezőknek szerződés-kiegészítést kell kérniük a folyamatban lévő finanszírozási szerződésekre az önkormányzatoktól. Ennek alapján a továbbiakban benyújtott számlákat kiigazíthatják, az önkormányzat pedig többletfinanszírozást kérhet a támogatást biztosító minisztériumtól.

„A ma elfogadott jogszabállyal Románia az elsők között talált megoldást egy olyan gondra, amellyel az uniós tagállamok közül valamennyi küszködik” – mondta Cseke Attila.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük