Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a kormány a költségvetés-kiigazítást

Elfogadta a kormány a költségvetés-kiigazítást Románia

Elfogadta szerda este a kormány az állami költségvetés-kiigazításra vonatkozó sürgősségi rendeletet, amelyet a koronavírus-járvány által előidézett gazdasági helyzet tett indokolttá – közölte Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A szerda esti kormányülést követően Ionel Dancă bejelentette: növelték az egészségügyre, a munkaügyre, a pénzügyre, közbiztonságra és a közmunkálatokra fordítandó összegeket. A fő szempont a kormány által az elmúlt időszakban elfogadott gazdasági intézkedésekhez szükséges anyagi források biztosítása volt, nevezetesen a kis- és középvállalkozások (kkv) működőtőke és beruházási hiteleinek finanszírozása. Az erre elkülönített garanciaalapot 5 milliárd lejről 15 milliárd lejre növelték, és ennek alapján a kkv-k 100%-ban támogatott kamatú hitelben részesülhetnek az év végéig, nulla kezelési költséggel’ – mondta Dancă.

Hozzátette: a költségvetés-kiigazítással megfelelő pénzalapokat különítettek el a kényszerszabadságra küldött munkavállalók járadékának kifizetésére.

‘A munkaerő-foglakoztatási ügynökségek, amelyek azoknak a munkavállalóknak a járadékát fizetik, akiknek a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették egyéni munkaszerződéseiket, négymilliárd lejt kaptak, a többi kategóriának 1,9 milliárd lejt különítettek el’ – magyarázta Dancă.

Ugyanakkor pénzt utaltak az egészségügy területén szükséges kiadásokra, beleértve a koronavírus-járvány visszaszorításához szükséges berendezések és eszközök beszerzését, illetve a szükségállapot alatt adott betegszabadságokra járó táppénz megtérítését.

Elmondta: a költségvetés-kiigazítást az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság adatai alapján eszközölték, amelyek a gazdaság 1,9%-os zsugorodását prognosztizálják a 4,1%-os gazdasági bővüléshez képest, amellyel a büdzsé kidolgozásánál számoltak.

A kancellária vezetője hozzátette: gyakorlatilag a fenti intézkedésekhez kapcsolódó költségvetési előirányzatok a bruttó hazai termék (GDP) 3%-át teszik ki.

Új kategóriákat vettek fel a kényszerszabadsággal járó juttatásra jogosultak listájára

Újabb kategóriákkal bővült a kényszerszabadságban részesülők listája – jelentette be a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Dancă közölte, a különböző szociális és szakmai körökből kapott kérések és jelzések alapján sürgősségi rendelettel egészítették ki a kényszerszabadsággal (şomaj tehnic) járó juttatásra jogosultak listáját.

Az új rendelkezés értelmében a kényszerszabadsággal járó juttatásra azok is jogosultak, akik kézműves szövetkezetekben, sportszervezetekkel vagy ügyvédekkel kötött szerződés alapján dolgoznak, akiknek az elmúlt havi bevételük nem érte el a bruttó átlagbért, illetve ebben a periódusban oly mértékben kényszerülnek tevékenységük korlátozására, hogy bevételük nem éri el az említett szintet.

180 napra növelték a táppénz visszaigénylésének határidejét

A kormány sürgősségi rendelettel 90-ről 180 napra növelte a szükségállapot alatt adott betegszabadságra kifizetett táppénz visszaigénylésének határidejét – jelentette be Ionel Dancă.

Dancă szerint az intézkedés csökkenti a beteglapot kiállító orvosi rendelőkre nehezedő nyomást.

Az egészségügyi miniszter március végén elfogadott rendelete szerint a kezelőorvos a beteglapot elektronikus úton is eljuttathatja a biztosítotthoz, illetve azokhoz, akik a táppénzt fizetik (cégek, egészségbiztosító pénztár). A cégeknek szintén lehetőségük van online bizonyítani, hogy befizették az egészségbiztosítási hozzájárulást.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük