Felhívás!

Elfogadta a képviselőház a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait

Elfogadta a képviselőház a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait Románia

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház a büntető törvénykönyv (btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait, amelyek azt követően kerültek vissza a parlamentbe, hogy több cikkelyt alaptörvénybe ütközőnek ítélt az alkotmánybíróság.

A büntető törvénykönyv módosításait 180 támogató, 81 ellenszavazattal és két tartózkodással, a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait 180 támogató, 83 ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el az alsóház.

A szavazást megelőző vitán az ellenzéki alakulatok képviselői bírálták a módosításokat, és közölték, hogy ismét alkotmányossági kifogást emelnek ezek ellen. A Szociáldemokrata Párt törvényhozói hangsúlyozták, az eljárás során csak annyi történt, hogy törölték az eredeti tervezetből az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek ítélt cikkelyeket, más módosításokat nem eszközöltek.

A nemzeti liberális párti Raluca Turcan azt mondta, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai semmivel sem járulnak hozzá az ország valós problémáinak megoldásához, kizárólag a korrupciós bűntetteket elkövetőknek kedveznek.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője, Stelian Ion rámutatott, bár a házszabály értelmében a módosításokról készült szakbizottsági jelentést a szavazás előtt három nappal meg kellett volna kapniuk a törvényhozóknak, ez csak a plénum ülése előtt három perccel jutott el hozzájuk, ezért az eljárás szabályainak megszegésére is hivatkozni fognak az alkotmányossági kifogásban.

“A jelenlegi hatalom hazudik, amikor azt állítja, hogy az alkotmánybíróság és az európai irányelvek kérik ezeket a módosításokat. Ez hamis: a cikkelyek nagy része a pártvezetőnek és a helyi kiskirályoknak kedvez. Emellett ugyanakkor még több olyan bűnöző fog szabadulni a börtönből, akik erőszakos bűncselekményeket követtek el” – mondta Stelian Ion, felhívást intézve az RMDSZ-hez és a nemzeti kisebbségek frakciójának képviselőihez, hogy ne adják voksukat a módosításokhoz.

Az RMDSZ is megszavazta

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő felszólalásában kifejtette, alakulata megszavazza a büntetőeljárási törvénykönyvet érintő tervezetet, ez esetben ugyanis tulajdonképpen az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek ítélt cikkelyek törléséről van szó. “Nem áll jogunkban egyéb módosításokat eszközölni. (…) Csak az alkotmányellenes cikkelyeket töröljük, és ezt mi meg fogjuk szavazni” – fogalmazott. A büntető törvénykönyv módosításai kapcsán az RMDSZ-es törvényhozó azt mondta, bizonyos cikkelyeket a taláros testület határozata értelmében újra kellett volna fogalmazni, ehelyett azonban törölte ezeket a különbizottság, és ezzel szerinte tévedett a testület. Márton Árpád ugyanakkor hozzátette, ez esetben sem tudnak az alkotmányellenesnek ítélt cikkelyek kiiktatása ellen voksolni.

A Népi Mozgalom Pártot (PMP) képviselő Marius Paşcan felszólalásában közölte, hogy alakulata nem szavazza meg a tervezeteket.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, Eugen Nicolicea rámutatott, törölték a tervezetekből az alkotmánybíróság által kifogásolt előírásokat, így szerdán gyakorlatilag csak azokat a cikkelyeket bocsátották szavazásra, amelyeket alkotmányosnak ítélt a taláros testület, vagy amelyek ellen nem is nyújtottak be alkotmányossági kifogást. Ezeket a tervezetet ebben a formában még az ország “külföldi rosszakarói” sem támadhatják meg, mondta, hozzátéve, hogy olyanok bírálják a módosításokat, “akiknek fogalmuk sincs, mit beszélnek”, “szakmai tapasztalatuk a parlamentben való kétévnyi kiabálásban merül ki”.

A képviselőház döntő házként szavazott mindkét tervezetről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 25., 10:29
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Hat , igen! Par nappal ezelott Kelemen Hunor meg ugy veregette a mellet mint egy gorilla , hogy nem lesz szavazat , aztan Marton Arpad arrogansan kijelentette , hogy , minden ami alkotmanyos , megszavazattatott! Ennyit a gerincessegukrol!!Ugy latszik , kerulik ok is a napsutest mert olvadozni kezdnene a vaj a fejukon…..