Felhívás!

FRISSÍTVE: Mégsem fogadják el a magyar védettségi igazolványt a román határon

FRISSÍTVE: Mégsem fogadják el a magyar védettségi igazolványt a román határon Románia

Hiába reménykedtek azok a magyarok, akik a magyar védettségi igazolvány birtokában terveztek Romániába utazni.

“A héten napvilágot látott hírek ellenére a mai napon nem engedtek be minket Romániába, annak ellenére, hogy érvényes védettségi igazolványunkat felmutattuk. A román határőr jelezte, hogy mától új szabályozás lépett életbe Romániában, csak negatív PCR-teszttel lehetséges a belépés, vagy vállaljuk a 2 hét karantént. Tegnap még lehetett, ma már nem – volt a rövid válasza. A magyar határőr is értetlenül állt az eset előtt, mert erről ő sem értesült” – számolt be szombat reggeli tapasztalatáról a Telex.hu egyik olvasója, aki másfél év után utazott volna a család határon túl élő feléhez.

A romániai beutazási szabályok valóban változtak szombattól, azonban ha megnézzük a konzuli szolgálat honlapján a Romániába belépésről szóló tájékoztatót, valamint azt, hogy korábban mit mondtak az ország belépésről a román hatóságok, látható, hogy ez a magyarokat nem érinti, eddig sem lehetett ugyanis automatikusan belépni az országba csak azért, mert van védettségi kártyánk.

Magyarországról ugyanis csak azok utazhatnak Romániába, akik legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

Mivel a magyar hatóságok már az első oltás után kiadják a védettségről a plasztikkártyát, ezzel a román határon semmire nem megyünk. A magyar külügy konzuli szolgálatának honlapján is egyértelműen leírják: „A magyar «️védettségi igazolványt» a hatóságok nem fogadják el”, sőt, itt még azt is hozzáteszik: ha legalább 10 nap el is telt a második oltástól számítva, az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolásának kell tartalmaznia, és „az igazoláson román, vagy angol nyelven is fel kell tüntetni. Ennek hiányában hivatalos fordítást is be kell mutatni”.


Eredeti hír:

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt – erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.

A Maszol kitért arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Cîțu miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román-magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.

A határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar megerősítette: elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karantén-ügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az országos vészhelyzeti bizottság már januárban lehetővé tette, hogy a járványügyi szempontból kockázatosnak számító országból érkező, beoltottságukat bizonyító személyek mentesüljenek Romániában a karantén alól.

Horea Timiș Arad megyei tisztiorvos pontosította: a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap. Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legalább 14, legtöbb pedig 90 nappal, vagy egy igazoltan pozitív személlyel kontaktusba kerültek ez idő alatt.

Védettségi igazolvány nélkül, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén Románia területén, ha a belépő nem marad három napnál (72 óránál) tovább az ország területén – írja a Maszol.ro.

(MTI/Telex)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
   • User
    Dátum: 2021. május 16., 19:05
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A nagy kölcsönös elismeréssel nem engedtek be a termálfürdőbe a román oltási bizonyitványommal,noha a magyar vakcin rokon az angol/román vaccinnal.
    Egyetlen angol szót ismételgettek a derék magyarok: protokoll =protocol,azzal elküldtek.
    Hogy mondta a koma: látod-e ez a muki három idegen nyelvet tudott és mit ért vele?!

    • User
     Dátum: 2021. május 17., 10:44
     ÉRTÉKELÉS: -1

     Igen, a nagy melldöngetésben kihagyják, hogy a külföldi oltási bizonyítvány csak az országba való belépésre jó, de ott nem mehetsz majd azokra a helyekre, ahová a magyar kártyával. Sőt, az is kimarad, hogy a magyar plasztikot nem küldik ki a hivatalosan Magyarországon élő és ott oltást kapott külföldieknek se.

    • User
     Dátum: 2021. május 17., 10:35
     ÉRTÉKELÉS: 0

     A magyarországi idegen nyelvtudás a legtöbbször ööö, jesz -jesz ,mit mond?nem értem…
     De ezt ők is tudják,mivel a magyar nyelv strukturálisan az egyik legnehezebb a világon ,ezért nem lehet nyelvtanilag más nyelvek alapja.

    • User
     Dátum: 2021. május 17., 10:23
     ÉRTÉKELÉS: 1

     Mit akartak mondani a protokoll szóval…miért nem kérte ,hogy magyr szavakkal magyarázzák meg miért nem mehettek be,vagy hívhstták volna a felettesét…ki volt,milyen beosztottságban volt az illető.Hiba volt sarkon fordulni és hogy nem éltek jogukkal.

   • User
    Dátum: 2021. május 17., 9:46
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Csak magyar nyelvű igazolást eddig még nem láttam! Jól meg kell nézni a képeken ,hogy magyar nyelven felsősor,alatta pedig angolul ,például Immunity Certificete …és továbbá minden adat is.Akadékoskodni mindig lehet hogy egy kis pénzt kicsikarjanak az emberekből.

    • User
     Dátum: 2021. május 17., 12:01
     ÉRTÉKELÉS: -3

     Az Immunity Certificate nevű kártya egyszerűen nem jó, mert megkapják azok is, akiknek csak első oltásuk volt. Egy más papír kell, mely leírja, mikor kapta a második dózist és ez legyen kétnyelvű. Mint a román igazolás….

     • User
      Dátum: 2021. május 17., 15:29
      ÉRTÉKELÉS: 2

      Olyan papír is van Magyarországon ami igazolja a 2 oltás beadását de kézirással vannak rávezetve az oltasok ,van pecsét aláírással ,könnyen hamisítható és csak magyar nyelven íródott.

  • User
   Dátum: 2021. május 17., 17:36
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Pont ezek miatt kell az EUs közös változat. Mert egyik kézzel írott, de csak magyarul van, a másik kétnyelvű, de digitális aláírás van rajta, nem pecsét (halló Horvátország), a harmadik nem bizonyít semmit és így tovább.

  • User
   Dátum: 2021. május 17., 13:59
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Azzal könnyebb szerződést kötni aki nem akadékoskodik és naponta kétszer is megváltoztatja a feltételeket…itt a piros ,hol a piros módjára…vagyis az alba-neagra ahogy ők nevezik.
   Valaki beírta hogyan járt egy magyarországi termálfürdőben ,azok a protokoll szót ismételgették,mást nem tudtak….vagyis aki beírt az milyen nyelven értekezett azokkal?A magyarországi csak tudott magyarul ,ez logikus,tehát valami sántit a dologban.

 • User
  Dátum: 2021. május 18., 19:53
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ma jelentették be,akik nem fogadják el a magyart ,kölcsönösen ők sem fogadják el a másét.Majd román igazolvánnyal szépen kerülnek Szerbia-Horvátország -Szlovénia -Ausztria-Németo.stb.útvonalon.Hiába blöffölt Aurescu.Mit gondoltak, ez hogyan lesz?Nektek nem jó?Ok .
  Nekünk sem.Lehet dühöngeni.De szerintem tönkre akarják tenni a Székelyföld turizmusát ,mert az igazság az,hogy nagyon sok magyarországi meg kivándorolt jön erre a vidékre.