Felhívás!

Elbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány

Elbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány Románia

Túlélte a Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök vezette kormány kedden a jobbközép ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt, annak ellenére, hogy ezúttal a koalícióval eddig együttműködő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is a kormány leváltására voksolt.

Az ellenzék szerint a PSD-nek és liberális koalíciós partnerének, az ALDE-nak az igazságszolgáltatás függetlensége ellen elkövetett “merényletek” miatt kell távoznia a hatalomból. Úgy értékelték: európai parlamenti (EP-) választás egyértelművé tette, hogy a koalíciós pártok elvesztették a választók bizalmát. A kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) május 26-án történelmi mélypontnak számító 22 százalékos eredményt ért el, kisebbik koalíciós partnere, a Călin Popescu Tăriceanu vezette liberális ALDE pedig be sem jutott az európai törvényhozásba.

A Dăncilă-kabinet immár harmadik alkalommal szembesült bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet most először a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök Pro Romania pártja és a magyar érdekképviselet is megszavazott. Az RMDSZ azt kérte számon a kormányon, hogy nem akadályozta meg az úzvölgyi katonatemetőben történteket.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a parlamenti vita során rámutatott: az úzvölgyi temetőben június 6-án történt incidensért a belügyminisztériumot, a csendőrséget, illetve Hargita és Bákó megye prefektusát terheli a felelősség, mert nem fékezték meg idejében az indulatokat. Így vált lehetővé, hogy a “túlerőben lévő, feltüzelt, esetenként leitatott román vandálok a törvénytelenségek ellen békésen, imádkozva tüntető magyarok ellen támadhattak, és megrongálhatták a magyar hősi halottak sírjait” – emlékeztetett Korodi Attila.

A frakcióvezető hozzátette: egy valódi demokráciában a többség védelmezi a kisebbségeket, nem pedig a kisebbségeknek kell megvédeniük magukat a többségiekkel szemben.

Az RMDSZ az EP-választás előtt három nappal függesztette fel a PSD-ALDE koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodását, azzal vádolva a kormányt, hogy semmit sem tett a törvényesség helyreállításáért az úzvölgyi katonatemetőnél, ahol egy közeli román többségű település, Dărmănești (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen ortodox kereszteket állíttatott magyar honvédsírok fölé.

A kormánybuktatáshoz a törvényhozók több mint felének támogatására, legalább 233 szavazatra lett volna szükség. A bizalmatlansági indítványt végül 200 képviselő és szenátor szavazta meg, így a kormány a helyén marad.

Dăncilă: ha bizalmatlansági indítványt nyújtasz be, meg kell győznöd kollégáidat annak valós tartalmáról

Nem kezelték kellő komolysággal a bizalmatlansági indítványt mint eszközt – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök, miután a parlamenti szavazáson elbukott az ellene és kormánya ellen benyújtott indítvány.

“A bizalmatlansági indítványt nagy komolytalansággal kezelték. Amikor benyújtasz egy ilyen indítványt, ki kell állnod egy programmal, egy projekttel, amkit be kell mutatnod az ország állampolgárainak. Ebben az indítványban felületességet, sértegetéseket láttam, ami azt bizonyítja, hogy nem kezelték komolyan” – fejtette ki a kormányfő.

Dăncilă úgy nyilatkozott, tisztában van azzal, hogy az ellenzéknek joga van élni a bizalmatlansági indítvány eszközével, de amikor ezt teszi, elsősorban arról kell meggyőznie kollégáit, hogy a beadvány tartalma valós helyzetet tükröz. “És alternatívát kell felmutatnod, kormányfőt, kormányt kell javasolnod” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy ez az eredmény megerősíti-e pozícióját a Szociáldemokrata Párton (PSD) belül, Dăncilă azt válaszolta, hogy megerősíti a pártkollégáiba és koalíciós kollégáiba vetett hitét.

“Nem tudom, hogy ez megerősíti-e pozíciómat, de megerősíti azon meggyőződésemet, hogy erős szövetség vagyunk, hogy minden kolléga egy emberként cselekedett ma. Megerősíti a koalíciós kollégákba és a pártkollégáimba vetett hitemet” – mondta Dăncilă.

PSD: a kormány folytathatja a beruházásokat

A Szociáldemokrata Párt (PSD) üdvözli a szavazás eredményét, amely nyomán kedden megbukott a Viorica Dăncilă miniszterelnök által vezetett kabinet elleni harmadik bizalmatlansági indítvány, és szerinte ez “azt bizonyítja, hogy a kormány stabil támogatottságnak örvend a parlamentben”, amely biztosítani fogja a választóknak tett ígéretek megvalósítását, tájékoztat közleményében az alakulat.

“A Megszorítások Szövetségének azon próbálkozása, hogy Romániát gazdasági és szociális káoszba vesse, szerencsére meghiúsult. Még a szövetség saját parlamenti képviselői sem szavazták meg mind az indítványt, ami azt mutatja, hogy még ők maguk sem akartak igazán kormányra kerülni” – áll a PSD közleményében.

A PSD ki fogja használni ezt az esélyt arra, hogy tovább folytassa a kormányprogram gyakorlatba ültetését: a jövedelmek emelését és a beruházások folytatását, közöttük az európai alapokból finanszírozott projekteket.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 19., 8:29
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Nem is tudom hogy mire volt jó ez az egész cirkusz, mert tulajdonképpen nem is akarta senki igazából átvenni a kormányzást, Orban Lajcsiék titokban imádkoztak hogy nehogy átmenjen a bizalmatalansági inditvány mert akkor öngólt rúgtak volna, így viszont csnáltunk semmit sokáig.