Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyszerű indítványt nyújt be a PSD Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter ellen

Egyszerű indítványt nyújt be a PSD Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter ellen Románia

Egyszerű indítványt tervez benyújtani a Szociáldemokrata Párt (PSD) Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter ellen.

Hirdetés
Hirdetés

Marcel Ciolacu pártelnök szerint Ghinea „maga is elismerte, úgy nyújtotta be az országos helyreállítási tervet, hogy nem olvasta el teljesen”.

A már korábban kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány kapcsán a B1 TV-nek nyilatkozó politikus rámutatott, azt is idejében be fogják nyújtani ahhoz, hogy az ülésszak végéig sor kerülhessen a szavazásra.

„Mindkét indítványhoz összegyűjtöttük már az aláírásokat, következnek a tárgyalások a törvényhozókkal, akik támogatni szeretnék ezeket, hogy ha esetleg lennének módosítási javaslataik, legyen idő ezekre is” – magyarázta Ciolacu.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) kapcsán a PSD elnöke azt mondta még, hogy a dokumentumot tanácsadó cégek állították össze.

„Bűncselekménynek minősül mindaz, ami Ghinea minisztériumában történik jelenleg, feltételezhetően Ghinea tudtával. Soha nem volt még olyan, hogy hivatalos dokumentumokat magánvállalatok írjanak meg. (…) Én reméltem, hogy a korrupcióellenes ügyészség mostanra már megoldja a problémát. Mi jelezni fogjuk ezeket a dolgokat az európai biztosoknak” – fogalmazott.

Ciolacu azt is tudni véli, hogy a tanácsadók 1200 és 1450 eurós napidíj fejében dolgoztak, noha sok esetben csak átmásoltak részeket régebbi dokumentumokból, ami onnan derül ki, hogy helyenként a 2006-os év szerepel a munkálatok kivitelezési határidejeként.

A PSD elnöke szerint a PNRR az európai alapokért felelős miniszterhez közel álló személyek meggazdagodását szolgálja.

„Olyan tanácsadó cégek ezek, amelyeknek vélhetően ügyfeleik azok a vállalatok, amelyek pénzhez jutnak majd a PNRR révén. Ők írják a projekteket, a román állam meg amolyan közvetítő a pénz és a vállalatok között. Úgy állították össze a dokumentumokat, hogy ők legyenek a közvetlen kedvezményezettek, mert nem lesz semmiféle szelekció. Azt hiszik, az Európai Bizottság ezt el fogja fogadni? A PNRR-be foglalt projektekre nem vonatkozik a közbeszerzési törvény, nem létezik egy átlátható mechanizmus, amelynek alapján az önkormányzatok lehívhatnák ezeket a pénzeket” – állítja Marcel Ciolacu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük