Hirdetés
Hirdetés

Egyre több serdülőkorú szív elektromos cigarettát és más hevített dohánytermékeket

Egyre több serdülőkorú szív elektromos cigarettát és más hevített dohánytermékeket Románia

Egyre elterjedtebb az elektromos cigaretták és más hevített dohánytermékek használata a 13 és 19 év közötti gyerekek és fiatalok körében – hívja fel a figyelmet az egészségügyi minisztérium, hangsúlyozva, hogy a serdülőkori nikotinfogyasztás amellett, hogy növeli a felnőttkori függőség kialakulásának kockázatát, a kognitív fejlődésre is negatívan hat.

Hirdetés
Hirdetés

Az Országos Közegészségügyi Intézet által az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az atlantai betegség-ellenőrzési és -megelőzési központ közreműködésével 2004 és 2018 között végzett felmérés szerint a 13 és 15 év közötti fiatalok körében jelentősen lassult az elmúlt években a cigarettafogyasztás csökkenésének üteme: míg 2013-ban 30,3 százalékkal kevesebben dohányoztak rendszeresen ebben a korcsoportban 2009-hez képest, 2017-ben alig 8,3 százalékkal jegyeztek kevesebb dohányzót 2013-hoz viszonyítva. Ugyanakkor egyre elterjedtebb lett a serdülők körében az elektromos cigaretta használata: 2017-ben az iskolások 8,2 százaléka szívott elektromos, 8,6 százalékuk pedig hagyományos cigarettát – hívja fel a figyelmet a szaktárca a dohányzásmentes világnap alkalmából kiadott közleményében.

Míg 2013-ban az elektromos cigarettát kipróbáló fiatalok 37,8 százaléka vált rendszeresen cigarettázóvá, 2017-re ez az arány 53 százalékra nőtt. Mindössze egyévnyi marketingkampányt követően 2017-ben a 13-15 éves gyerekek egyötöde (20,6%) ismerte már a hevített dohánytermékeket, 3,1 százalékuk pedig azt mondta, hogy rendszeresen élt ezekkel az elmúlt 30 napban.

A felmérésből az is kiderül, hogy míg a felnőtt lakosság körében a 2011-ben jegyzett 26,7 százalékról 2018-ra 30 százalékra nőtt a dohányzók aránya, a 15 és 24 év közöttiek körében 22,6 százalékról 33,5 százalékra emelkedett.

Az egészségügyi minisztérium közleménye felhívja a figyelmet, hogy a nikotinfogyasztás károsíthatja a gyermekek fejlődésben lévő agyát. Rámutatnak arra is, hogy a belélegzett nikotin függőségét okoz, függetlenül attól, hogy klasszikus, elektronikus cigaretta vagy más termék révén jut be a szervezetbe. Így a már serdülőkorban dohányzók esetében sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy rendszeresen dohányzó felnőttekké válnak – mutatnak rá.

A dohányzás csökkenti a szervezet ellenállóképességét, ami a jelenlegi koronavírus-világjárvány közepette még nagyobb jelentőséggel bír. Sem a dohányzás, sem a belélegzett nikotin nem véd meg a koronavírussal való megfertőződéstől, sőt: a cigarettázás sérülékenyebbé teszi a légzőszervi nyálkahártyát és a tüdőt is.

Az egészségügyi minisztérium támogatja az Egészségügyi Világszervezet törekvését, amely egy új, dohányzásmentes generáció kialakítását célozza. Az idei dohányzásmentes világnapon a WHO kampánya a fiatalok védelmére hívja fel a figyelmet, akik a leginkább ki vannak téve a dohányipar manipulációjának. Világszerte évente 8 millió ember veszíti életét a dohányzás és a passzív dohányzás miatt – áll még a szaktárca közleményében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük