Felhívás!

Egészségügyi tárca: folytatódik az influenza elleni oltási kampány

Egészségügyi tárca: folytatódik az influenza elleni oltási kampány Románia

Újabb 930.000 adag influenza elleni oltást osztanak ki ezen a héten a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak az egészségügyi minisztérium ingyenes oltási kampánya keretében, hogy a háziorvosi rendelőkben folytatódhasson a veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyek immunizálása – jelentette be kedden a szaktárca.

Ezekkel a dózisokkal 2.430.000-re nő az eddig kiosztott adagok száma, ez több mint 80%-át jelenti a 2020-2021-es idényre megrendelt vakcinának. Az utolsó adagokat december elején szállítják – tájékoztat a tárca az Agerpres hírügynökségnek eljuttatott közleményében.

A szaktárca hárommillió dózist rendelt idén a vakcinából, kétszer annyit, mint tavaly, hogy minél több embert immunizálni lehessen. Az influenza elleni oltási kampány szeptember 14-én kezdődött, a dózisokat több szakaszaban juttatják el a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak.

Az ingyenes oltási kampány részeként kiemelten immunizálják a 65 év feletti személyeket, a krónikus betegségekkel, különösen légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, anyagcsere-betegségekkel küzdőket, az intézményekben élő gyermekeket és időseket, az egészségügyi dolgozókat és várandós nőket.

A tárca szerint november 15-éig 652.393 személyt oltottak be a kampány keretében.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) legutóbbi, pénteki tájékoztatása szerint egy hét alatt 43.871 akut légúti fertőzéses megbetegedést (influenza, felső légúti fertőzések és tüdőgyulladás) regisztráltak országos szinten, azaz 2,7%-kal kevesebbet, mint egy héttel korábban (45.068).

Az előző év ugyanezen időszakához mérten 48,1%-os csökkenés figyelhető meg a november 9-e és 15-a közötti héten, tavaly ugyanebben a periódusban ugyanis 84.603 akut légúti fertőzéses esetet jegyeztek – derült ki a jelentésből.

Ez idáig egyetlen, laboratótiumilag igazolt influenzás esetet regisztráltak az országban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.