Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dragnea szerint sürgősen le kell zárni az úzvölgyi határvitát

Dragnea szerint sürgősen le kell zárni az úzvölgyi határvitát Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a román állam intézményeinek sürgősen tisztázniuk kell, hogy hol húzódik a határ a Hargita megyei Csíkszentmárton és a Bákó megyei Dormánfalva között, és le kell zárniuk a határvitát.

Liviu Dragnea egy dél-romániai kampánylátogatáson válaszolt újságírói kérdésre az úzvölgyi temetőről, szavait a Mediafax hírügynökség idézte. Kijelentette: nem kell egymásnak ugrani a katonatemető miatt, hanem mértékletességre, megértésre van szükség a határvita lezárásához.

Hirdetés
Hirdetés

„Ne ugorjunk egymásnak. (.) Könnyű olajat önteni a tűzre, de én soha nem tettem ezt. Az állam intézményeinek, az építkezési felügyelőségnek, a prefektusoknak, az érintett polgármesteri hivataloknak, a kataszteri hivataloknak, a Belügyminisztériumnak, a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumnak egy asztalhoz kell ülni a következő napokban, hogy megállapítsák, hol a határ a szomszédos megyék és települések között. (.) Az egyik fél azt mondja, hogy a temetőben a létező sírokra mások kereszteket tettek, és ez sírgyalázás, a másik fél viszont azt állítja, hogy ez az ő területe. Ezek nagyon fontos szimbolikus ügyek, mértékletességre, megértésre van szükség a rendezésükhöz, és arra, hogy mindenki leüljön egy asztalhoz, és tisztázzuk, hogy hol van a határ” – idézte a Mediafax hírügynökség a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő szociáldemokrata politikust.

A román sajtóba pénteken robbant be az úzvölgyi katonatemető ügye, azt követően, hogy csütörtökön egy civil akciócsoport – a helyzet tisztázásáig – fekete fóliával burkolta be a román emlékművet és a névtelen román katonáknak állított betonkereszteket. A fóliát az úzvölgyi kezdeményező bizottság tagjai azonnal eltávolították, de az akciócsoport szétküldött felvételei elterjedtek a sajtóban, és a Bákó megyei rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. május 19., 20:32
   ÉRTÉKELÉS: 3

   1989 óta ilyen nevetséges tette nem volt a román közösségnek – a moldovánok most írmagra kaptak, területet kaptak, hogy ők népesítsék be a román földet, melynek büszkeségei nem zetközi vállalatokba kezdettek. l

 • User
  Dátum: 2019. május 17., 18:08
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Szóljon hozzá…Egyszerűen a dormánfalvi polgármerter és csicskásai,pakolják az oda nem illő beton szörnyűségeket,stb teher autóra és huzzanak a Kárpátok keleti oldala felé de úgy ,hogy vissza se nézzenek!!!!!!