Felhívás!

Dragnea szerint a PES választási megfontolásból fagyasztotta be a kapcsolatát a PSD-vel

Dragnea szerint a PES választási megfontolásból fagyasztotta be a kapcsolatát a PSD-vel Románia

Liviu Dragnea szerint “99 százalékban választási megfontolásból” döntött úgy az Európai Szocialisták Pártja (PES), hogy befagyasztja kapcsolatát a Szociáldemokrata Párttal. A PSD elnöke az európai parlamenti választások után tervez válaszolni európai kollégái eme lépésére.

Dragnea szerint a PES “egy nem létező kormányrendeletre” alapozza döntését. Kiemelte továbbá, hogy a PES alapító okiratában nem létezik olyan előírás, amely ilyen lehetőségről rendelkezne.

“Bár voltak találkozóink, egyeztetéseink, eddig nem mondták, hogy ilyen vagy olyan igényléseink lennének, hogy ezt vagy azt módosítsuk, hogy ezt vagy azt a cikkelyt töröljük. Szerintem 99 százalékban választási megfontolások állnak e döntés mögött” – nyomatékosította a PSD-elnök az Antena 3 csütörtök esti műsorában.

Arra a kérdésre, hogy miért állna érdekében a PES képviselőinek ilyen döntést hozni, Dragnea azt mondta, EP-képviselőktől származó információk szerint miután az Európai Néppárt befagyasztotta kapcsolatát a magyarországi Fidesszel, nyomást gyakorolt a PES-re, “hogy az európai szocialisták is csináljanak valamit valamelyik párttal, és ők a PSD-t választották”.

“Nekem nem áll szándékomban válaszolni nekik, majd csak az EP-választások után” – tette hozzá Dragnea, aki ugyanakkor kifogásolja, hogy az európai hivatalosságok nem beszélnek a nyugati országok “óriáskorrupciós ügyeiről”, sem arról, hogy Romániában titkos együttműködési megállapodások köttettek a titkosszolgálatok, illetve a legfelsőbb bíróság, a főügyészség, a korrupcióellenes ügyészség, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség között. “Ilyen körülmények között melyik épeszű román állampolgár bízhat abban, hogy tisztességes kivizsgálásban, tisztességes perben lehet része?” – fogalmazott.

PSD: Sztaniszev elnök bejelentése nem képviseli a PES általános véleményét

Szergej Sztaniszevnek, az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnökének a bejelentése, miszerint a pártcsoport befagyasztja a viszonyt a romániai Szociáldemokrata Párttal (PSD), nem képviseli “a PES általános hozzáállását”, reagálnak csütörtöki közleményükben a szociáldemokraták, hozzáfűzve, hogy ‘érdeklődve várják’ az aggodalmak okait.

“Megengedhetetlen egyes PES-hez tarozó kollégák viselkedése. Arra számíthatunk, hogy a PSD politikai ellenfelei mindenféle megalapozatlan váddal illessenek minket, de saját politikai családunktól erre nem számítottunk. Ahogy értettük, a PES ülésén nem került szóba a PSD helyzete, ami azt jelzi, hogy az illető hozzállás nem tükrözi a pártcsoport egészének véleményét. De ha vannak az Európai Szocialisták Pártjában olyan kollégák, akik aggódnak a romániai jogállamért, érdeklődve várjuk, hogy kifejtsék, pontosan mi váltja ki aggodalmaikat. Eddig még senki nem tudott felhozni olyan konkrétumot ezzel kapcsolatban, ami alátámasztaná az aggodalmait” – írják a szociáldemokraták.

A PSD szerint a romániai jogállamhoz kötődő történet inkább a választásokhoz köthető, és az aggodalomhullám a május 26-ai választások után meg fog szűnni.

“Akkor majd megadjuk mi is a választ. Most azonban nem megyünk bele ebbe a játékba, és nem kell a szükségesnél nagyobb figyelmet szentelnünk neki’ – szögezi le a PSD.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.