Felhívás!

Dragnea az államfőt, az ellenzéket és az európai vezetőket is keményen támadja

Dragnea az államfőt, az ellenzéket és az európai vezetőket is keményen támadja Románia

Klaus Johannis “meghívta gazdáit” Nagyszebenbe és arra használta a csúcsértekezletet, hogy újabb szankciókat “kunyeráljon” Románia ellen – jelentette ki szombaton Liviu Dragnea pártelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) galaci választási nagygyűlésén.

Az esemény elején felszólaló Viorica Dăncilă kormányfő felrótta Klaus Johannis államfőnek, hogy az Európai Unió vezetőinek nagyszebeni informális csúcstalálkozóján “csak fotókat készített”, de nem kérte sem az igazságügyi reformot nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) megszüntetését, sem Románia felvételét a schengeni övezetbe. Meglátása szerint Románia tud azonosulni a Nagyszebeni Nyilatkozattal, ezért a Galaci Nyilatkozat megfogalmazását szorgalmazta.

“Ebben határozottan megerősítjük, hogy már nem fogadjuk el, hogy a szülőket és a nagyszülőket megalázzák, nyugdíjukat és béreiket csökkentsék, hogy már nem fogadjuk el, hogy kórházakat és iskolákat zárjanak be, hogy már nem fogadjuk el, hogy a románokat ne tiszteljék, soha nem fogadjuk el a gyűlöletet és a megosztást, egységes Romániát akarunk, azt akarjuk, hogy mi, a polgárok alakítsuk saját sorsunkat” – fejtette ki a miniszterelnök.

“Johannis ellopta Európa napját, ahogy a házakat is”

Dragnea szintén a nagyszebeni csúcsról indította beszédét. Azt mondta: Johannis senkit sem hívott meg Nagyszebenbe, hogy egyedül képviselhesse Romániát és ezáltal, “úgy, ahogyan ellopta a házakat, úgy ellopta Európa napját is”. Véleménye szerint az államfő választási kampányra használta az EU-csúcsot.

“Láttuk valamennyien a televízióban. Egyedül sétált, senki nem törődött vele. Ez a szolgák sorsa: kihasználják őket, de nem foglalkoznak velük. Biztos vagyok benne, hogy ott is kunyerált, mert egyébre nem képes. Senki nem hallotta kiállni Romániáért, a román állampolgárokért, hogy megkapjuk a nekünk kijáró tiszteletet. Kihasználta, hogy egyedül volt, Románia ellen beszélt, a kormányt, a demokráciát, az igazságszolgáltatást támadta, mindent, ami jó ebben az országban” – hangoztatta Dragnea.

“A holland miniszterelnök megsértette a románokat”

A PSD elnöke szerint a holland miniszterelnök “megsértette a románokat”, amikor kioktatta a jogállamisággal kapcsolatban.

“Én is aggódom, ezért felteszem a kérdést: hogy történt, hogy a holland bankokban tisztára mostak többmilliárd eurót? Az nem korrupció? És mit csináltak a bankok? Egyezkedtek az ügyészekkel. Az milyen jogállam? És jön bennünket tanítani. Vagy úgy lenne, amint egyesek mondják – nem tudom biztosan, mert nincs, ahonnan tudjam -, hogy az lenne a gond, hogy nem voltunk hajlandók eladni nekik a konstancai kikötőt?” – vetette fel Dragnea.

A PSD elnöke nem kímélte Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt sem.

“Idejön a francia elnök, és azt mondja, hogy aggasztja, ami Romániában történik. Engem is aggaszt, hogy Párizs utcáin naponta tízezreket ütlegel a francia csendőrség. Az rendben van? Szóval nekünk is vannak aggodalmaink” – mondta Dragnea.

Dragnea szerint “hazudnak” azok, akik a schengeni csatlakozást összekapcsolják a jogállammal, hisz Románia milliárdokat költött határai védelmének megerősítésére. Úgy véli, hogy Johannis azért “nem tette pontra” sem a francia elnököt, sem a holland miniszterelnököt, mert őket “szolgálja”, és semmi más nem érdekli, minthogy egy második elnöki mandátumot is megszerezzen, “hogy ne kelljen számot adnia az ellopott házakért”. Abban bízik, hogy brüsszeli “gazdái” megvédik.

“Verőlegényekből álló csoport jár a PSD után az országban”

Azt mondta: “Johannis és bandája” egy “verőlegényekből” álló csoportot bérelt, amely jár a PSD után az országban. Úgy tudja: ha az ellenzék hatalomra kerül, “eltörli a minimálbért, levágja a nyugdíjakat, megosztja a társadalmat, gyűlöletet szít és frusztrációt kelt”.

“Nem adhatjuk az országot ezeknek az embereknek a kezére” – szögezte le Dragnea.

Kifejtette: folytatják a hazai mezőgazdaság támogatását, az öntözőrendszer kiépítését, és nem fogadják el, hogy a románok gyengébb minőségű élelmet fogyasszanak, mint a nyugatiak.

“Ezeket a területeket évtizedek óta nem öntözték, pedig az nagyobb termelést jelent. Ez fáj az ellenzéknek, mert ők eldöntötték az ország sorsát: nem termelünk, csak fogyasztunk. Hogy az ők alkalmazottaik legyünk, hogy adjuk el lelkünket, hogy egy hangot se szóljunk, csak álljunk lehajtott fejjel, mint csütörtökön Rareş Bogdan. Ezt az utat jelölték ki Romániára számára”- mondta Dragnea a gyűlés emelvényén tartott beszédében.

“Nem fogadjuk el az élelmiszerek kettős szabványát”

Rámutatott: a PSD és a jelenlegi kormány már nem fogadja el a nyugati országokból behozott élelmiszerek vagy gyógyszerek kettős szabványát, és megismételte, hogy az elkövetkező napokban törvényt terjeszt a parlament elé, amely tiltja ezt a kettős szabványt és szankciókat szab ki az ilyen kereskedelmi gyakorlatra.

“Továbbra is azt akarják, hogy elfogadjunk egy kettős mércét. Mit jelent a kettős standard? Különböző minőséget: a nyugati embereknek jobb ételt, jobb gyógyszert, nekünk rosszabb ételt és gyógyszert. Miért? Ki döntött arról, hogy Románia másodrendű ország? Johannis, Băsescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), Cioloş? Ezt nem fogadjuk el” – hangsúlyozta Dragnea.

A PSD vezetője arra a következtetésre jutott, hogy azt akarja, hogy az országban élő emberek “románként egyenek”, hozzátéve, hogy ehhez “románokként kell szavazniuk” azokra a “hazafiakra”, akiket a szociáldemokrata párt állított az európai parlamenti választásokra.

A galaci szociáldemokrata nagygyűlésen több tízezer tag és szimpatizáns vett részt.

A PSD vezetőjének beszéde végén a gyűlés résztvevői arra biztatták Dragneát, hogy induljon az elnökválasztáson, és azt skandálták “Dragnea államfő”.

Úttestre feküdve akadályozták, hogy a buszok elhagyják a helyszínt

A buszok vezetői nem tudtak továbbhaladni, ezért visszatolattak, majd a tiltakozók füttykoncertjétől kísérve egy mellékúton haladtak tovább.

Néhány száz tüntető megpróbált megközelíteni egy nagyobb csoportot is, akik gyalogosan hagyták el a PSD gyűlésének helyszínét, ám ezt a csendőrség megakadályozta. A tüntetők szitkokat és szidalmakat szórtak rájuk és “Dragnea szolgáinak” nevezték őket.

A csendőrség szerint személyi sérülés nem történt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nagygyűlésének kezdetén mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze, de miután Buzăuból és Brăiláról is érkeztek tiltakozók, számuk körülbelül ezerre nőtt.

Johannis: a PSD-sek ostobaságokat fecsegnek

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői ostobaságokat fecsegnek a nagyszebeni csúcsról, azt állítják, hogy én idegen érdekeket szolgálok – jelentette ki szombaton Iaşi-ban Klaus Johannis államfő.

“A PSD-sek ostobaságokat fecsegnek a csúcstalálkozóról, ahová természetesen senki sem hívta meg őket. A két és fél éve regnáló kormánynak merőben más prioritásai vannak, mint a románoknak. Tevékenységük miatt, el kell ismernem, akadályokba ütközünk, hogy az európai projekteket felhasználjuk. Apropó érdekek. Hallom a rádióban, hogy az egyik fő-büntetőügyes azt állítja, hogy Johannis idegen érdekeket képvisel. Ez kellemetlen. Lássuk csak egy picit, hogyan is állunk ezekkel az érdekekkel” – mondta Johannis a iaşi-i oktatási fórumon tartott beszédében.

Az államfő rámutatott, hogy a románok oktatást, autópályákat, regionális kórházakat akarnak, és szükségesnek tartja ezen érdekek képviseletét.

“Például, ha az oktatásról beszélünk, a románok érdeke, hogy jó oktatási rendszer legyen. Ez az én érdekem is. (…) Hallom, hogy vannak, akik kórházakat akarnak. Igen, én is új, modern kórházakat akarok. Vannak, akik autópályákat akarnak. És is azt akarom. A PSD-t viszont nem érdekli sem az oktatás, sem az autópályák és most már még csak nem is beszélnek a regionális kórházakról, amelyek csak a 2016-os választási kampányban voltak jók” – fejtette ki Klaus Johannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.