Dragnea: a PSD soha nem bojkottált semmiféle referendumot

Dragnea: a PSD soha nem bojkottált semmiféle referendumot Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem bojkottálja a referendumot, őt pedig nem népszavazáson elkövetett csalásért ítélték el – mondta szerdán Liviu Dragnea PSD-elnök Klaus Johannis államfő korábbi nyilatkozatára reagálva.

Dragnea szerint Johannis magatartása “már régóta nevetséges és szánalmas”. A szociáldemokrata pártelnök azt mondta, alakulata soha nem bojkottált semmiféle referendumot, hozzátéve, hogy éppen az államfő, a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja tette ezt az előző népszavazással. “Engem pedig nem referendumon elkövetett csalásért ítéltek el” – nyomatékosította Dragnea, aki szerint Johannis “csak álmodja”, hogy a választások után új parlamenti többség fog kialakulni, mert sem az EP-választásnak, sem az azzal párhuzamosan zajló népszavazásnak nincs köze a parlamenti többséghez. “Én biztosíthatom Johannist, hogy a PSD itt lesz majd hétfőn is, kedden is, szerdán is, csütörtökön is, és itt lesz decemberben is, amikor kiűzzük a Cotroceni-palotából. Neki ezt kell tudnia. Ez az ember éjjel-nappal velem álmodik. Szerintem nincs is más gondolata, mint Liviu Dragnea, hogy én hogy haljak meg, hogyan ítéljenek el. Ez már az ő rögeszméjévé vált” – fogalmazott Dragnea a Románia TV egyik műsorában.

A nagyobbik kormánypárt elnöke hozzátette, tudomása szerint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megkereséssel fordult a főügyészséghez, arra figyelmeztetve a nyomozó hatóságot, hogy a PSD bojkottálni akarja a referendumot.

“Ha én kijelentem, hogy szavazni fogok a referendumon, másoknak is azt mondom, hogy menjenek el szavazni, és ők úgy tesznek, elvisznek, mint 2012-ben. Ha azt mondom, hogy nem veszek részt a népszavazáson, ők azt mondják, hogy bojkottálom a referendumot” – hangoztatta Dragnea.

A szociáldemokrata pártelnök egy korábbi nyilatkozatára is visszatért, hangsúlyozva, nem azt mondta, hogy vasárnap bejelenti elnökjelöltségét.

“Én csak azt mondtam, amit már hónapok óta mondok: hogy az EP-választások után lesz egy bejelentés. Nem azt mondtam, hogy bejelentem az elnökjelöltségemet, nem mondtam semmi újat. De ezek persze elkeseredetten próbálják nyomás alatt tartani a bírákat” – mondta Dragnea, a legfelsőbb bíróság bírói testületére utalva, amely az EP-választások másnapján, hétfőn fog jogerős ítéletet hirdetni második büntetőperében.

Klaus Johannis államfő szerdán úgy nyilatkozott, a Szociáldemokrata Párt intézményesen is megpróbálja bojkottálni a referendumot. Az elnök szerint Liviu Dragnea “parancsba adta” az Országos Audiovizuális Tanácsnak (CNA), hogy hagyja figyelmen kívül a május 26-ai népszavazást.

“Nem akarjuk leváltani a kormányfőt”

A PSD-nek nem áll szándékában leváltani Viorica Dăncilă miniszterelnököt – nyilatkozta szerda este Liviu Dragnea pártelnök.

“Mi nem akarjuk leváltani a kormányfőt. (…) Viorica Dăncilă 2020-ig tisztségben maradhat, ha teszi a dolgát. Sem nekem, sem másnak nincs semmi problémánk vele. Ők (az ellenzék és Johannis államfő – szerk. megj.) már kénytelenek kitalálni témákat, mert nincs, amiről beszélniük. Így aztán vagy átkoznak minket, vagy átkoznak engem és minden intézményre nyomást gyakorolnak, hogy ellenem fordítsák, vagy hazugságokkal állnak elő” – mondta Dragnea a Románia TV műsorában, Johannis államfő korábbi nyilatkozatára reagálva, miszerint nem fog még egy kormányfőt kinevezni a PSD részéről, ha a párt megvonja a politikai bizalmat Viorica Dăncilától.

Arra a kérdésre, hogy mi fog történni, ha a jelenlegi miniszterelnök lemond tisztségéről, Dragnea azt válaszolta, hogy tárgytalan erről beszélni.

A kormányfő ama bejelentése kapcsán, miszerint szavazni fog a referendumon, a PSD elnöke azt mondta: “Nincs problémám ezzel. Azt hiszik, én megmondom a PSD-tagoknak, mit tegyenek? Még csak az kellene!”

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.